Skillnaden mellan Widescreen och FullskärmWidescreen vs helskärm

På grund av införandet av HDTV, finns det nu två grundläggande typer av TV-skärmar; bredbildsformat och hela skärmen. Den största skillnaden mellan de två är bildformatet som de använder. Fullskärm använder ett bildförhållande på 4: 3, vilket innebär att det är 1. 33 gånger bredare än den är hög. De gamla CRT-TV är ett exempel på fullskärmsformat med den fyrkantiga skärm. Däremot bredbilds-TV använder ett bildförhållande på 16: 9 (1. 77 bred i förhållande till sin höjd) eller större. Det är lätt att upptäcka widescreen-TV eftersom de är mycket bredare än standard CRT.

En av anledningarna till att drivit antagandet av bredbilds-TV är att matcha bildförhållande display som används i biografer, som är ganska bred. Tidigare titta på filmer på en full-TV innebar oftast att de svarta linjerna fanns på botten och på toppen av skärmen för att passa ramen in i skärmen. Detta är mycket slöseri med utrymme på skärmen. Med bredbilds-TV, får du minimala eller inga svarta kanter därigenom maximera användningen av skärmen.

Ett sätt att komma runt de svarta fälten är att passa höjden på skärmen och utöka bredden på skärmen utanför skärmen. Detta gör att du har en större version, men du förlorar ungefär en tredjedel av filmen. Så om den viktiga delen händer på kanten av skärmen, du vann 't kunna se det.När visar en fullskärmsformat på en bredbilds-TV, är den vanliga lösningen att sträcka ramen för att passa TV-skärmen. Denna metod införs en märkbar mängd distorsion men är ganska acceptabelt.
Det är nu allmänt accepterat att det widescreen-format är den bättre av de två. Det låter dig titta på både TV-program och filmer på största möjliga skärmstorleken. Eftersom fler och fler bredbilds-TV dyker i människor 's hem, även TV-nät antar bredbildsformat. Den bredbildsformat för TV-apparater är endast tillgänglig, men när du prenumererar på ett digitalt sändningsformat och inte via standardkabel eller över -the-etersändningar.

Sammanfattning:

1. Widescreen använder ett bildförhållande på 16: 9 medan helskärm använder ett bildförhållande på 4: 3.
2. Widescreen är bättre för visning av filmer än helskärmsläge.