Skillnaden mellan alkaliska och litiumbatterierAlkaline vs Litiumbatterier

Alkaliska och litium-jon-batterier är bara två av de många typer av batterier på marknaden som ger ström till vårt breda utbud av produkter. Batteriet har varit den största begränsande faktorn i att överföra enheter, men det har successivt förbättrats över tid för att ge mer kraft med mindre vikt och storlek. Det alkaliska batteriet är något som de flesta människor är bekanta med. Även om det finns nya alkaliska batterier som är laddningsbara, de är ganska sällsynta och de flesta alkaliska batterier är inte. Å andra sidan, Litiumjonbatterier är laddningsbara och behöver inte bytas ut under en mycket lång tid med tanke på att rätt skötsel och underhåll följs.

Alkaliska batterier har en nominell spänning på 1. 5V per cell. Större spänningar kan uppnås genom att ansluta två eller flera i serie; vilket resulterar i 3V, 4. 5, 6V, och så vidare. Den nominella spänningen av litium-jon-batterier är mycket högre jämfört med den för alkaliska batterier vid 3. 6V per cell. Den högre spänning innebär att du behöver färre celler för att uppnå den önskade spänningen. Många mobiltelefoner bär en enda cell Lithium-ion batteri och om du tittar på din telefon 'batteri, kan det hända att den har en spänning på 3. 6 eller 3. 7 volt. Bärbara datorer, musikspelare, spelenheter och alla andra prylar som kräver en hel del energi alla bär uppladdningsbara batterier som litium-jon. alkaliska batterier används ofta med facklor, bärbara radioapparater, klockor, och fjärrkontroller där konsumtionen inte är överdriven.

Den främsta fördelen med alkaliska batterier är att de kommer i standardstorlekar som är lätta att identifiera. Du kan lätt hitta ersättningsbatterier eller byta batterier mellan två enheter som använder samma storlek. Med Litiumjonbatterier kan hitta ett nytt batteri vara ganska knepig. Det är inte bunden till den faktiska kemin i batteriet, men med hur tillverkarna använder dem. Varje företag konstruerar batterihöljet på olika sätt, i syfte att minimera storlek och få den att passa på sin enhet. Detta innebär att även om båda enheterna använder en enda cell Lithium-ion batteri, är chansen att du kan 't swap sina batterier eftersom det helt enkelt inte skulle passa.

Sammanfattning:De flesta alkaliska batterier ej uppladdningsbara medan Litiumbatterier är

Alkaliska batterier har en lägre cellspänning än Litiumbatterier

Alkaliska batterier har många användningsområden medan Litiumjonbatterier används ofta för enheter med mycket höga energikrav