Skillnaden mellan Förstoring och upplösningFörstoring vs Upplösning

Optiska instrument används för att förbättra bilder, för att analysera ljusvågor, och för att bestämma de egenskaper och egenskaperna hos en individ. Det finns flera optiska instrument som har skapats såsom; kamera, fotometer, reflektometer, refraktometer, autokollimator och spektrometer för att nämna några.

De äldsta och mest vanliga optiska instrument, dock är mikroskopet och teleskopet. Mikroskopet används för förstoringen av små bilder, och teleskopet används för att förstora bilder från långt borta.

I visa dessa bilder är det viktigt för dem att ha en bra upplösning också. Upplösningen är finhet, skärpa och klarhet den producerade bilden när den betraktas genom ett optiskt instrument. Det är förmågan hos instrumentet för att producera en detaljerad bild av ett ämne. Den fångar mer detalj som vi kan se, även om bilden är förstorad, och det kan ge en bild som kan undersökas närmare och tydligare. Upplösning kan uttryckas i arcsec eller sekunder.
Förstoring, å andra sidan, är den grad som ett objekt görs större genom användning av optiska instrument såsom en kikare eller ett mikroskop. De böja ljus för att förstora en bild upp till den punkt när förstoringen blir omöjlig att skilja. Det kan uttryckas genom ett heltal, och en bokstav 'X'

Förstoring och upplösning är beroende av varandra för varandra. Men medan hög förstoring vanligtvis skulle innebära hög upplösning, ofta den större bilden blir, desto mindre resolutionen eftersom som bilden fördubblas i storlek, så är dess område. Detta beror på att den oegentlighet och abnormitet i utformningen av linser som används i optiska instrument. När två objekt som hålls isär och på ett avstånd från betraktaren förstoras många gånger, kommer de att ha kanter som blir suddig, och det blir omöjligt att se två separata objekt.För att uppnå en hög förstoring och upplösning samtidigt, är en kombination av okulära och objektiv som används med numerisk öppning eller ljusområdet vinklar som skiljer sig. Våglängden genom vilken ljuset träffar föremålet kommer också att påverka sin resolution; den lägre den är, desto högre upplösning.

Sammanfattning:

1. Förstoring är förmågan hos optiska instrument, såsom ett teleskop eller ett mikroskop, för att göra ett objekt större medan resolutionen förmåga optiska instrument för att producera bilder som är tydligare, finare och skarpare.
2. Upplösningen är kraften hos ett optiskt instrument för att fånga och producera mer information om en bild medan förstoringen är kraften i ett instrument för att skapa och producera en mycket större bild av ett objekt.
3. Upplösningen kan uttryckas i arcsec eller sekunder medan förstoring kan uttryckas med ett heltal och bokstaven 'X'
4. Även om båda är beroende av varandra, en stor förstoring garanterar inte alltid en hög upplösning.