Skillnaden mellan MP3 och FLACMP3 vs FLAC

spektrografi MP3

spektrografi FLAC

Det finns ett antal olika format som du kan välja mellan när du vill rippa dina CD-skivor. MP3 är den mest populära formatet medan FLAC (Free Lossless Audio Codec) är en mindre känd alternativ. Den största skillnaden mellan de två är i hur de komprimera audioinformation. MP3 är en förstörande format där delar av ljudinformation att människor inte kommer att höra kasseras. Å andra sidan, som namnet antyder, är FLAC förlustfritt. Vilket innebär att det skulle behålla all information om ljud och ingen kasseras.

Den största konsekvensen av den förstörande / förlustfri skillnaden är storleken av motsvarande storlek. Även om båda är betydligt mindre än okomprimerat ljud, MP3-filer är mycket sannolikt att vara omkring 20% ​​av storleken på deras motsvarande FLAC-filer. Detta är mycket viktigt i bärbara enheter där utrymmet är ofta en viktig fråga. Den största fördelen med FLAC är ingenting går förlorat oavsett hur många gånger du komprimera och packa upp filen. Med MP3 skulle börja ljudkvaliteten försämras på grund av det sätt på vilket algoritmen fungerar.

Den lilla filstorleken för MP3 är också en av de viktigaste faktorerna till varför det har blivit mycket populär. Det var codec val när de första SSD musikspelare dök; dubbad som MP3-spelare. Än idag är MP3 fortfarande mycket populär och nästan alla enheter som kan spela digital musik kan känna igen MP3-filer och spela upp dem. Med FLAC, är antalet enheter med möjlighet att spela FLAC-filer mycket liten. Möjligheten att spela FLAC-filer är ofta ses endast på avancerade enheter där ljudkvaliteten verkligen kan uppskattas.

En annan aspekt där de två formaten skiljer sig åt är i royalties. Även MP3 används i stor utsträckning, väldigt få vet att det är ett eget format och betalning av royalty är nödvändigt för användningen av detta format. Människor behöver inte oroa dig men eftersom det är tillverkaren av den enhet som betalar för royalties för att använda MP3-format. FLAC är royalty-fri programvara som alla kan använda utan att betala för. Författaren tänkt att det ska vara fri från allra första början.

Jämförelse av storleken på filerna (storlek 4 min. Låten)Ursprungliga wav 40 MB (ca storlek 4 min sång)
FLAC storlek 20 MB
MP3 (128 kbps konstant bithastighet) 4 MB

Sammanfattning:

1. MP3 är en förstörande kodning algoritm medan FLAC är en förlustfri kodningsalgoritm

2. MP3-filer kommer sannolikt att vara 20% av storleken på samma fil kodad med FLAC

3. MP3 har bredare stöd hårdvara jämfört med FLAC