Skillnaden mellan MPEG1 och MPEG2MPEG1 vs MPEG2

MPEG1 och MPEG2 är båda standarderna för generiska kodning av rörliga bilder och tillhörande ljudinformation. Dessa standarder beskriver den kombinerade förstörande komprimering av ljud och video förfarande som gör det möjligt för lagring och överföring av rörliga bilder med ljud.

Kompressions standard för digital video VHS-kvalitet med en CD-ljud ner till 1. 5 megabit per sekund är MPEG-1. I MPEG-1, är kompressionsförhållandet av video utan att förlora alltför mycket kvalitet 26: 1 och förhållandet eller ljudet är 6: 1. Denna typ av kompression gör det lönsamt för digitalt ljud och TV-sändningar samt skapandet av video-CD. Som en följd av detta har denna förstörande ljud och videoformat blivit enormt populär tack vare sin breda kompatibilitet. Olika produkter och applikationer använder MPEG-1 standarden särskilt ljudformat det infördes, mycket populär MP3.

Då igen, har den äldre MPEG1 vissa brister som togs upp av dess efterföljare, MPEG2. Dessa nämnda svagheter är:

-Den Ljudkomprimering är begränsad till två kanaler.

C Det finns ingen standardiserad stöd för sammanflätad video med dålig kompression när den används för interlaced video

C har en begränsad standardiserad profil Begränsad parametrar Bitstream som var oförenligt för video med högre upplösningar. MPEG1 kan stödja 4k video men det fanns inget praktiskt sätt att koda video för högre upplösningar. Identifiering av hårdvara kapabel att stöd är också begränsad.

C Den stöder bara en färgrymd 4: 2: 0.

MPEG2 kan betraktas som en förbättrad MPEG1 i fråga om kvalitet som används för DVD-produktioner. MPEG2 kan spela in ljud / video i högre upplösningar och använda högre bithastigheter dock en vann 't se mycket skillnad om källan är från en VHS-typ av filmkvalitet. Om man avser hög kvalitet, då är det troligt MPEG2 standard att vara valet.

Officiellt lägger MPEG2 standard ett antal funktioner under äldre MPEG1, inklusive Variabel kvantisering och VBR. Det är ganska uppenbart att MPEG2 har en mer komplex algoritm i sin kodning. MPEG2 kan 't spelas med MPEG1 spelare sedan MPEG2 strömmar är oförenliga med de som MPEG1.I grund och botten kan man överväga MPEG2 som MPEG1 som stöder högre upplösningar och kan använda högre och variabel bitrate. Dock kan man hävda att MPEG1 presterar bättre i lägre bithastigheter än MPEG2.

Sammanfattning:

1. MPEG2 lyckades MPEG1 att ta itu med några av de äldre standard 'svagheter.

2. MPEG2 har bättre kvalitet än MPEG1.

3. MPEG1 används för VCD medan MPEG2 används för DVD.

4. Man kan betrakta MPEG2 som MPEG1 som stöder högre upplösningar och kan använda högre och variabel bitrate.

5. MPEG1 är äldre än MPEG2, men den förstnämnda är utan tvekan bättre i lägre bithastigheter.