Skillnaden mellan CAT6 och CAT6ACAT6 vs CAT6A

CAT6a är den nyaste typen av Ethernet-kablar som du kan installera för ditt nätverk. Det är en förbättrad version av den KAT6 kablage och erbjuder bättre prestanda. Kablage är lite mer komplicerat eftersom deras kapacitet är också en funktion av den längd som används. CAT6-kablar är klassade på 1 Gbps medan Cat6A kablar kan nå upp till 10Gbps.It kan uppnå detta eftersom det fungerar på 500MHz; dubbelt så stor som 250 MHz driften av CAT6-kablar. CAT6-kablar kan ha möjlighet att uppnå 10Gbps men bara i när korta längder av kabel används.

Cat6A kablar är också strängare när det gäller skärmning och skydd mot främmande överhörning. Överhörning inträffar när signalen från en kabel läcker in i en annan. Detta kan förvränga signalen genom införandet av brus och tvinga nätverksenheter att arbeta i en långsammare hastighet. På grund av detta, skulle Cat6A kablar fungera bättre i situationer där det är att buntas ihop med en massa andra kablar.

En annan identifiera karakteristiska för CAT6a kabeln är dess tjocklek. CAT6 ser ut precis som CAT5 och KAT5e kablar som föregick det. CAT6 kabeltillverkare hade att komma på sätt att anpassa sig till striktare främmande överhörning avskärmning, vilket gör det tjockare med andra antar udda former.

Som alltid, den mest oöverkomliga anledning att genomföra ett system som till fullo utnyttjar Cat6A kablar är kostnaden. Cat6A kablar ensam kostar mer än dubbelt så mycket som CAT6-kablar, inte tala om kostnaden för den utrustning som arbetar på 10Gbps. CAT6, och även CAT5 eller KAT5e kablar är fortfarande praktiskt för den grundläggande dagliga nätverk. Eftersom det förväntas att 10Gbps anslutningar skulle bli standard och prisvärt i ungefär fem till tio år, kan det vara värt att investera i dyrare CAT6a kablage vid ledningsdragning ett hus eller någon struktur som är under uppbyggnad. Om du gör det gör att du slipper att gut dina väggar igen när CAT6-kablar är inte längre tillräcklig för dina behov och du behöver uppgradera.

Sammanfattning:

1. CAT6a är den förbättrade versionen av CAT6 kabel2. CAT6a är dimensionerad för upp till 10Gigabits medan CAT6 endast dimensionerad för 1Gigabit

3. CAT6a har dubbla bandbredden av CAT6-kablar

4. CAT6a är bättre på att motstå främmande överhörning jämfört med CAT6

5. Cat6A kablar är mycket tjockare jämfört med CAT6