Skillnaden mellan stickning och vävningStickning vs Vävning

Stickning är processen med vilken tråd eller ibland garn görs i tyg och andra hantverk. Den består av stygn, eller slingor av materialet i följd körs tillsammans. Vävning, å andra sidan, är den process där två typer av garn eller trådar är sammanflätade för att bilda ett tyg eller duk. De två typerna av gängor köras i olika riktningar, med varptrådarna löper i längdriktningen, och inslagstrådarna löper på tvären eller har en horisontell riktning.

I stickning följer garnet en kurs, eller en bana, bildar välproportionerad slingor över och under garnet 's väg. Dessa sneda slingor kan förlängas lätt från de flesta håll. Denna förmåga ger end tyg mer elasticitet. I vävning, trådarna är alltid raka och vinkelräta mot varandra. de tenderar att köra sida vid sida.

Slutet tyget vanligtvis kan sträcka in i endast en riktning (förutom i tyger som spandex), vilket innebär mindre elasticitet jämfört med tyger bildade av stickning. Den tråd som används i stickning är tjockare än de som används vid vävning; betyder stickade tyger är oftast skrymmande, medan de som bildas från vävning har mer drapering och flöde till följd av finare trådar som används. I stickning, eftersom varje rad är klar, nya slingor dras genom existerande slingan. Sömmar som är aktiva innehas av en nål till en ny slinga passerar genom dem.

Det finns också olika typer av garn och nålar som kan användas och de leder till produkter med olika färg, konsistens, vikt och integritet. Vävstolen C en anordning som håller varptrådarna på plats medan fylltrådarna är vävda genom dem C är den viktigaste utrustningen som används vid vävning.

I väva de två uppsättningarna trådar i princip vävd av interlacing dem i rät vinkel mot varandra. Vävning kan också göras för hand eller med maskin. Mångfalden av vävda produkter är också till stor del beroende på trådfärger och sekvensen för höjning och sänkning av varptrådar som kan leda till olika mönster. Både stickade och vävda produkter har nyligen nått nya höjder inom design och mönster med tillkomsten av mer komplexa men lätt används datoriserade maskiner.

Hand stickning har blivit i och ut ur mode flera gånger sedan dess, men ändå från tid till annan, många människor plocka upp som en hobby som de tycker det är fascinerande, alltså följa utvecklingen. Vissa typer av stickning praktiseras av manuella stickare är platta stickning, cirkulär stickning, och tovning.

Jämfört med stickning, verkar vävning att vara en mycket äldre hantverk, eftersom vissa indikationer har visat sig att det har funnits sedan den paleolitiska eran. Bibeln pekar också på flera fall där vävning bedrevs mestadels av egyptierna. Tyvärr i den moderna världen, är hand vävning nästan redan obefintlig, eftersom tyger är mestadels utformade och skapade i fabriker. Några exempel på väva strukturer är vanligt, twill och satin väver. Men med datorgenererade interlacing, många andra väva strukturer finns nu tillgängliga. Det är moderna tider.Dessutom kan sticka göras individuellt eller med en grupp som en hobby, och det har också blivit en social aktivitet. Dess popularitet har gett upphov till olika stickning klubbar bildas av stickentusiaster, som inte bara sticka ihop, men delar mönster, design och nyligen färdiga produkter. Vävning anses fortfarande vara en populär hantverk för andra, men på grund av dess komplexitet, de flesta processer för tyger till kläder göras i fabriker med maskiner som gör förfarandet mycket snabbare och enklare. Med det sagt, inte förvänta sig att se vävning klubbar som består av hemmafruar få tillsammans för att dela vävning mönster som de gör i stickning klubbar.

SAMMANFATTNING:

? Rader av stygn i stickning är loopas parallellt med varandra, innebär vävning trådar sammanflätade vinkelrätt.

? Stickade produkter är mer elastisk och skrymmande. Vävda produkter har mer flöde och mycket tunnare.

? Stickning kräver mindre material, som stickor. Vävning innebär en större och tyngre utrustning vävstolen.