Skillnaden mellan och sySömmar vs Sömnad

Hantverk är en av de äldsta industrierna i världen. Det har praktiserats sedan människan lärde sig att skapa produkter med händerna och konstnärliga krafter. Det innebär att förvärv av stor kompetens som endast kan åstadkommas genom erfarenhet och flera års studier och praktik.

Att lära sig ett hantverk kräver intresse och strävan att lära. Framgångsrika hantverkare ofta studera och lära sina hantverk medan de fortfarande är unga vanligtvis under överinseende av äldre och erfarna hantverkare.

Idag är många människor strävar efter att lära sig ett hantverk och kunna behärska och vara skicklig inom ett visst område. Det innebär användning av naturresurser såsom; trä, lera, glas, metall och textil för att producera konstnärliga och funktionella produkter.
Det är både en vetenskap och en konst, av vilka exempel är: keramik, metall arbete, glasblåsning och konst, och vävning och sömnad. Sömnad är konsten att förena och fästa föremål tillsammans med stygn görs med en nål och tråd.
Bruket av sömnad har använts sedan den paleolitiska eran, och gamla människor sydde päls och hud kläder med hjälp av ben, horn och elfenben som nålar och trådar tillverkade av senor, katgut och venerna av djur.
Det är oftast används för kläder, men det är också används vid tillverkning av skor, klädsel, segel, bokbinderi och sportartiklar. Det är grunden för broderi, väv, quiltning, appliqu och lapptäcke. Den har följande typer:

Vanligt sömnad C som är skapandet och lagning av kläder och sängkläder.
Fancy sömnad C som använder dekorativa tekniker såsom rynkning, smock, broderi.
Heirloom sömnad C som kombinerar sy fina handen och fancywork med hjälp av en symaskin och beslag.

Sömnad gjordes för hand tills symaskinen uppfanns i 19th century. Den består av två delar: sömmar och stygn. Sömmar är rader av stygn som fäster två objekt tillsammans.
Stygnen är resultatet av processen med sömmar som är looping eller vridningen av tråd eller garn. Stitching är en grundläggande del av sömnad, stickning, broderi, virkning, och andra handarbete. Det kan göras för hand eller med maskin, och det finns sju grundläggande stygn:rakstygn
EFTERSTYGN sTYGN
mulet stygn
Korsstygn
Knapphål eller filt stygn
kedjestygn
knut stygn

I stickning är sömmar görs med hjälp av en enda slinga av garn. Öglor är fästa vid varandra för att bilda rader som kallas maskstavar. I virkning är sömmar görs genom att dra en slinga av tråd med en virknål.

Sammanfattning:

1. Sömnad är konsten att förena objekt tillsammans med stygn med hjälp av tråd eller garn och en nål medan sömnaden är processen att looping garn eller tråd för att ansluta två objekt tillsammans.
2. Sömnads kan vara vanligt, fancy, eller släktklenod medan sömnad kan vara kors, knut, tillbaka, spring, mulet, kedja eller knapphål.