Skillnaden mellan Rayon och viskosRayon vs Viskos

Tyg eller textil är ett material som består av tråd eller garn som används för kläder, väskor, handdukar, sängöverkast, markiser och andra hushåll och industriellt bruk. Den är gjord av en mängd olika material med bomull och siden som den vanligaste.
Silk har varit ett mycket populärt tyg eftersom det först utvecklades i Kina, men det var mycket dyrt så att människor sökt efter ett billigare substitut för det. Detta ledde till utvecklingen av rayon, en bearbetad tyg som ursprungligen tillverkades i Frankrike.
Rayon är en tillverkad fiber som varken är naturliga eller konstgjorda. Även om det kommer från cellulosa, som förekommer naturligt i växter, har det genomgått flera kemiska processer innan den förvandlas till sin nuvarande form. Det kallas en regenererad cellulosafiber, eftersom den är gjord med cellulosafiber, som reformeras eller rekonstrueras.
Det är en mycket absorberande tyg och är lätt att färga. Det kan vävas eller stickas för att producera kläder som kjolar, skjortor och klänningar, men det utvecklades ursprungligen för användning vid tillverkning av heminredning. Det spelar ingen 't gör väl med slitage, dock, och tenderar att gulna med ålder och bilda små bollar i grov områden Det finns flera typer av rayon, nämligen;. Polynosic rayon, superabsorberande rayon, tencel rayon, lyocell, och rayon med flamskyddsmedel och mikro denier fibrer. de vanligaste typerna av rayon är hög våtmodul rayon och viskos.
Viskosrayon är tillverkad av viskos, en organisk vätska, som används som ett material vid framställning av rayon och cellofan. Den används också för att göra konst silke, modal, och syntetisk sammet. Det har också användningar inom det medicinska området, särskilt vid produktion av medicinska verktyg.
Den är tillverkad genom upplösning av trämassa eller bomullsavfall i kaustiksoda och att låta det ligga i blöt i tid efter vilken den strimlade och åldras. Den behandlas sedan med koldisulfid för att producera xantat som återigen löses i en låg koncentration av kaustiksoda och en acetat dope.
Viskosrayon känns som bomull och ser ut som silke, som är lämplig för framställning av lätta kläder. Det draperier också väl och används för att göra gardiner, draperier, möbelöverdrag, bordsdukar och servetter. Det är billigt, men behöver underhåll eftersom det lätt kan skrynklas.

Sammanfattning:1. Rayon är ett tyg som är gjord av cellulosan från växter och undergår flera kemiska processer medan viskos är en typ av rayon tillverkad av viskos.
2. Rayon är högabsorberande och lätt att färga medan viskos ser ut silke och känns som bomull.
3. Både rayon och viskos tillverkas i samma process, men de skiljer sig åt i material som används. Medan rayon kan göras med cellulosa från olika växter, är viskos tillverkad av pappersmassa eller bomull linter.