Skillnaden mellan osteoporos och artrosOsteoporos vs Artros

Både Osteoporos och Artros är vanliga sjukdomar som inträffar under mitten senare skeden av livet. Osteoporos är en ben sjukdom där skelettet blir skörare på grund av en minskad bentäthet. Benen av en osteoporos lidande har en ökad känslighet för frakturer. Osteoartrit, å andra sidan, är ett joint-sjukdom. Detta orsakas av en förlust av brosk (ett protein ämne som fungerar som en 'kudde' mellan benen i lederna) i lederna.

Osteoporos kan också kallas 'porösa ben'. I denna sjukdom, skelettet blir svagare, och det sker oftast efter en viss ålder, även om benskörhet kan också leda till denna typ av sjukdom. Artros avser främst inflammation i lederna. Även om denna typ av artrit är också relaterad till åldrande, i allmänhet resulterar det från slitage av ben; där fogarna har skadats genom upprepad över under en viss verksamhet eller sport. Vad som händer är att brosket minskas långsamt, vilket orsakar en brist på flexibilitet i lederna och utveckling av beniga sporrar. Hence, svallningen av lederna.

Osteoporos sker oftast hos kvinnor som är äldre än 45 år, men det kan också förekomma hos män över 65 år Detta är speciellt sant för de män som röker eller som alltför har ätit koffein eller steroider. Artros är vanligast hos personer som är överviktiga eller feta, eller dem som har upplevt någon form av trauma eller fysisk skada på lederna.

Vanliga symptom av osteoporos är värk och smärtor i benen, förlust av höjd, frakturer i höft, rygg, midja och andra delar av kroppen, och ett funktionshinder som orsakas av brist på benstyrka. Artros förekommer i lederna i höft, knä, hals, rygg, nedre delen av ryggen områden och de små handen lederna, och är oerhört smärtsamt. De drabbade områdena är vanligtvis förstoras eller svullen, och kännetecknas av stelhet.

Osteoporos kan förebyggas genom att uppnå en större massa peak bone i barndomen och ungdoms faser. Det uppnås genom ordentlig motion och kost, som kommer att försena ben degeneration. Bentäthet kan ökas genom jogging, promenader och trappor med maximal ansträngning ett par gånger i veckan, och en hälsosam kost bör innehålla tillräckligt med kalcium och vitamin D. Artros kan förhindras genom att upprätthålla kroppsvikt, promenader, simning, och utöva flexibilitet i lederna under olika aktiviteter. Måttlig motion bidrar också till att minska smärtan och förbättra funktionen i lederna. Konstant tryck på en viss gemensam bör undvikas när det är möjligt.

Sammanfattning:1. Osteoporos är en ben sjukdom, medan artros är ett joint-sjukdom.

2. Osteoporos är en sjukdom vanligt förekommande hos kvinnor över 45 år, medan artros kan uppstå på grund av fetma, eller skador och slitage på lederna.

3. Osteoporos är inte märkbar i sin linda, men kommer gradvis att utvecklas, och kan orsaka frakturer på ben. Artros orsakar svår smärta i lederna, och lederna drabbade är i allmänhet rött och svullet.

4. Symptom av osteoporos är tunna och svaga ben, och en minskad ben massdensitet, medan artros indikeras av svullnad och rodnad nära lederna i benen.