Skillnaden mellan Oligosackarider och polysackariderOligosackarider vs Polysackarider

I ämnen som kemi, biokemi och näring, kan man minns tydligt att oligosackarider och polysackarider är former av socker. Prefixet bifogas dessa ord som 'oligo' betyder några medan 'poly' betyder riklig.

Oligosackarider kallas så eftersom de innehåller en liten mängd av sockerkomponenter. De finns främst i växter särskilt små plantor. Exempel på dessa växter med en enorm mängd oligosackarider är: lök och sin andra familj, jordärtskocka (en familj av solros), sparris, vete, baljväxter och cikoriarot.

Oligosackarider har en minimalt söt smak. De har visat sig vara bra för hälsan eftersom osmälta oligosackarider i magen hjälp i produktionen av goda bakterier som kallas prebiotika. De stöd i att minska bakteriefloran i magen för att främja god och bättre matsmältning för snabbare absorption av näringsämnen i kroppen.

Polysackarider, å andra sidan, innehåller en stor mängd av sockerkomponenter. Exempel på dessa är stärkelse och glykogen. De är söta i naturen. Exempel på dessa är: mjöl, som är den viktigaste ingrediensen för bröd, frukt, grönsaker, spannmål, majsstärkelse och nötter bland annat. Polysackarider ger energi och kan också hjälpa till att bygga muskler och stöd i produktionen av leverceller för en frisk lever.Polysackarider sägs vara komplexa kolhydrater på grund av sin kemiska struktur. Det är viktigt i wellness och funktion hos människor. Utan dem kan det finnas färre energikällor.

Sammanfattning:

1. Oligosackarider innehåller en liten mängd socker medan polysackarider innehåller rikligt socker.
2. Oligosackarider återfinns främst i små anläggningar medan polysackarider kan hittas i frukt, grönsaker, spannmål och stärkelse.
3. Oligosackarider har en god effekt på magen medan polysackarider ge den totala energi som behövs av människor.