Skillnaden mellan alkohol och mjölksyrajäsningAlkohol vs mjölksyrajäsning

Jäsning är bara en av de två sätt på vilka kroppen kan utnyttja energi från den mat som äts. Oavsett vilken typ av fermentation de alla börjar med samma exakta primära steget av glykolys '' splitting glukos för att bli pyrodruvsyra. Som ett resultat, ATP (adenosintrifosfat) allmänt känd som den biologiska energi som behövs av kroppen för att överleva produceras.

I själva jäsningsprocessen, kommer pyrodruvsyra småningom förvandlas till avfall vilket innebär att endast ca 2 ATP-molekyler per pyrodruv molekyl. Men eftersom det finns två pyrodruvsyramolekyler involverade därefter fyra ATP görs i en vanlig glykolys. De två mest omtalade klasser jäsning är alkohol och mjölksyrajäsning.

Mjölksyrajäsning är en mycket vanlig process bland bakterier. Det 'är därför de bakterier som finns i yoghurt (Lactobacillus acidophilus) att användningen av en sådan. Dess slutprodukt (mjölksyra) ger yoghurt sin familjärt udda yoghurt-liknande smak. Den mänskliga muskeln är också en av de vanligaste områden där denna typ av jäsningen sker.

Under normala omständigheter, muskelcellerna använder sig av syre för att utföra normal cellulär andning. Men i händelse där frånvaro eller brist på sådan (typiskt inträffar under extrema fysiska ansträngningar), så kommer det att genomgå mjölksyrajäsning. I grund och botten, blir pyrodruvsyra mjölksyra i denna typ av fermentation. Denna mjölksyra kommer att ansvara för att göra muskel öm och lite stela särskilt dagen efter att delta i en ansträngande fysisk aktivitet. Muskelfibrer don 't har mekanismen för att bli av med denna syra, som' är därför de måste vänta på syran gradvis tvättas bort via blodet och i levern (det enda organ som kan eliminera mjölksyra från systemet).Alkohol jäsning är en annan historia. Denna typ av jäsning brukar ses i jäst och andra bakterie former. Till skillnad från mjölksyrajäsning, varvid slutprodukten är mjölksyra, är 'avfall' material i en alkohol respiration etanol (en alkohol) och CO2 (koldioxid). Människan har redan fulländat användningen av detta förfarande för kommersiella ändamål som i produktionen av öl, vin och bröd. I brödtillverkning, är CO2 de fastnat mellan veteprotein (gluten) gör det möjligt för bröd att växa eller 'stiga.' Etanolen är ansvarig för att ge bröd dess mystiska lukt. I alkoholhaltiga drycker, är CO2 ansvarig för bubbliga utseendet av vätskan.

1. Mjölksyra jäsning har mjölksyra som slutprodukt medan i alkohol jäsning slutresultatet är etanol och CO2.