Skillnaden mellan Glykogen och stärkelseGlykogen vs Stärkelse

Våra kroppar behöver energi för att hålla oss går. Om vi ​​saknar energi, känner vi svaga och våra organ kan inte fungera ordentligt. Utan det kan vi inte röra sig och göra även de mest grundläggande saker som promenad eller äta. För att hålla jämna steg med våra kroppar ??? energi behöver vi måste få en betydande intag av socker eller glukos som är en energikälla för våra celler.

Glukos eller socker kan förvärvas från stärkelse. Vi får stärkelse från både växter och djur. Organen i våra organ som lever, mage och musklerna är naturligtvis kunna producera djurstärkelse glykogen, men vi får de flesta av våra socker från stärkelse som produceras av växter såsom potatis, vete och ris.

När vi tar i stärkelse, våra kroppar bearbetar den till kolhydrater som består av kol, väte och syremolekyler. Kolhydraterna lagras sedan i våra celler för användning när vi behöver energi för att göra saker.

Följande är några fakta om glykogen och stärkelse för att förstå hur de används av cellerna i kroppen i produktionen av energi som vi behöver.

Glykogen

Glykogen är en molekyl som produceras av levern, muskler, hjärna, livmoder (för gravida kvinnor), och mage som är den sekundära energilagring i djurceller. Det är ofta kallad djur stärkelse och spelar en viktig roll i glukoscykeln. Det hjälper celler lagra glukos garanterar dem en stadig tillförsel av energi.

Den energireserv som bildas av glykogen kan snabbt användas när det finns en plötslig behov av glukos och endast glykogen gjorts i levern är tillgänglig för andra organ i kroppen. Andra organ kan få sin glukos från den mat vi äter.Mängden glykogen lagras i kroppen beror på en persons ??? fysiska hälsa, basala ämnesomsättning, och kost. Vår energi behov är anledningen till stärkelsen är en stapelvara i vår kost.

Stärkelse

Stärkelse är en kolhydrat som produceras av alla gröna växter som har ett stort antal glukosenheter som används för att lagra energi. Växter som potatis, vete, majs, ris och kassava, är alla rika med denna typ av kolhydrat som är nödvändig för människan.

Stärkelsen innehåller 20-25% amylas och 75-80% amylopektin molekylerna. Det behandlas för att producera socker som är en viktig ingrediens i människans ??? s mat. Den kan också användas som förtjockningsmedel och stiffing medel eller som lim.

Människor från olika kulturer används stärkelse i en mängd olika sätt. Gamla romarna använde det för kosmetisk, gamla egyptierna använde det i vävning och limning papyrus och det användes i Kina för att behandla papper. Det är oftast används i livsmedel men som en viktig energikälla.

Sammanfattning

1. Glykogen består av endast en molekyl medan stärkelse är uppbyggd av två.
2. Även om båda är polymerer av glukos, är glykogen produceras av djur och är känd som djur stärkelse medan stärkelse framställs av växter.