Skillnaden mellan glukos och cellulosa Glukos vs Cellulosa

Båda uttrycken låter likadant, men liksom många ord innehåller varje ord en annan betydelse än den andra.

Till exempel 'glukos' härstammar från det grekiska ordet 'glykys' som betyder 'söt', medan 'cellulosa' kom från det latinska '²cellula²' som betyder 'biologisk cell.' Om båda har olika etymologies, båda förekommer i växter.

Glukos är en biprodukt av fotosyntes, processen där växterna göra sin egen mat genom att kombinera koldioxid och vatten med närvaron av klorofyll och solljus. I växter, djur och människor är glukos som kroppen bränsle för den levande organismen 'kropp' s processer, tillväxt och utveckling samt rörelser. Överskott av glukos lagras som glykogen i djur och människor medan det är stärkelse då den hittades i växter.

Glukos är också allmänt känt som socker, en del av mer komplexa kolhydrater. Som en källa för bränsle, är glukos rikligt i livsmedel rika på kolhydrater och stärkelse som bröd, pasta, potatis, och sötsaker. Glukos kommer in i kroppen som mat och bryts ner av kroppen att använda som energi för daglig konsumtion.

I växter, är glukos som finns i saven där den lagras som stärkelse. Den används av anläggningar för utveckling av dess delar som blad, rötter och stjälkar. Överskott av glukos lagras i frön och rötter där anläggningen kan använda den när det behövs.

Människor använder glukos som energikälla. Oftast finns glukos som livsmedel. Men glukos kan också ta former av tabletter, pulver, och dextros när en person har ett tillstånd som kallas diabetes. Diabetes är ett tillstånd där glukos ISN 't behandlas av en kropp kemikalie som heter insulin (som utsöndras av bukspottkörteln) för att omvandla den glukos till energi.Samtidigt är cellulosa en viktig del i anläggningar där det är vanligt förekommande i växten 's cellväggen och är den vanligaste organiska föreningen. Cellulosa bildas när växten nder glukos tillsammans för att bilda långa kedjor av glukos. Kedjorna kallas polysackarider (poly = många, sackarin = socker eller glukos). Genom att bilda dessa polysackarider kan växter bygger sina cellväggar och stärka växtdelar gillar stjälkar, rötter och blad.

Cellulosa har också har en mängd olika användningsområden för människor som en naturlig substans och en kommersiell råvara. Denna förening används i kläder genom att skörda växtfibrer såsom bomull, lin, hampa och jute och bearbetning till torkdukar. En annan användning är i processen att göra papper, cellofan, och sprängämnen. Forskare använder cellulosa för att filtrera vätskor medan byggindustrin använder den för isolering i byggnader.

I människans kost, tillhandahåller cellulosafiber för kroppen, även om kroppen själv inte kan bryta komponenterna av cellulosa nedåt. Det hjälper till att flytta tunntarmen när de intas och hjälper avföring genom att vara ett bulkmedel i avföring. Det rekommenderas ofta att äta en stor kvantitet fibrer för personer med diarré.

Sammanfattning:

1. Glukos är tillverkad av fotosyntes medan cellulosa är gjord av många kedjor av glukos efter glukos löses som energi och lagras som stärkelse.
2. Glukos anses som ett enkelt socker medan cellulosa är en komplex kolhydrat.
3. Den huvudsakliga användningen av glukos i växter är som energi eller lagras energi för anläggningen 'tillväxt och utveckling. Å andra sidan, fungerar cellulosa som ett skelett och strukturell komponent för växt' s cellväggar och förstärkande medel i stjälkar, rötter och blad.
4. Glukos absorberas lätt av alla organismer medan cellulosa inte kan brytas ned av människor och många djur.