Skillnaden mellan soja och vassleprotein



Soy vs vassleprotein

Ämnet centrering på den biologiska betydelsen av vassle och sojaprotein är fortfarande upp till denna dag, mycket kontroversiell och mycket diskutabel. Vissa näringsexperter kan säga att sojaprotein har lite extra fördel gentemot vassle, men andra forskare tror annars och hävdar att vassleprotein är en mer potent typ av protein för dem som planerar att gå ner i vikt och få massa (body building). Överraskande, dessa påståenden är alla sanna!

Den mest uppenbara skillnaden mellan de två är källan. Sojaprotein är en växtprotein som utvinns ur sojabönor, medan vassleprotein tas från ko 's mjölk. Detta är en av anledningarna till vegetarianer inte kommer att ha några andra tankar än att välja soja över vassleprotein som de är intoleranta mot mjölkprodukter.

En av de mest kontroversiella frågor som behandlas i sojaprotein är förekomsten av fytoöstrogener. Sojaprotein har dessa substanser vilka sägs att brottas med naturliga kroppen byggnaden som östrogen är en känd inhibitor för muskeltillväxt. Men som sagt, vissa experter säger att soja har några ytterligare fördelar för hälsan som omfattar att minska kolesterolhalten i blodet, vissa cancerformer och hjärt-kärlsjukdomar. Den har också en förstärkande effekt som påskyndar näringsvärde av den mat du äter. I själva verket, har soja flera icke-essentiella aminosyror än vassle särskilt arginin och glutamin.

För soja entusiaster, kan du äta produkter som tofu, sojamjölk, kakor med hjälp av sojamjöl, soja hamburgare, soja ost och soja berikad yoghurt. Alternativt kan sojapulver lätt användas som ett tillägg till någon maträtt som soppor, så att dess hälsofördelar kan användas.



Å andra sidan, är vassleprotein mer fördelaktigt för dem som planerar att gå ner i vikt eller få lite muskelmassa eftersom det känns längre fullt (efter att ha ätit), hjälper till att bygga muskler snabbare och hjälper bränna fett mer effektivt.

Med noggranna vetenskapliga analyser har vassleprotein dessa att skryta mot soja på grund av att högre: biologiska värde (104 mot 74), netto protein utnyttjande (90 jämfört med 60), aminosyra poäng (1. 15 vs 1), väsentlig count aminosyra (480 per 1 g. av protein vs. 378 per 1 g. protein) och protein smältbarhet (99% vs. 95%). Dessutom är vassleprotein bryts ned och används av kroppen vid en mycket snabbare takt i motsats till soja (metaboliseras snabbare). På grund av alla dessa bra saker om vassleprotein, är det utan tvekan dyrare än soja.

Sammanfattning:

1. Sojaprotein härrör från en växtkälla medan vassleprotein är från en djurkälla.
2. Sojaprotein eller dess mjölk konsumeras av dem som är laktosintoleranta.
3. Vassleprotein metaboliseras och används snabbare genom kroppen jämfört med soja.
4. Vassleprotein har ett högre innehåll av essentiella aminosyror, medan sojaprotein har en högre halt av arginin och glutamin (icke-essentiella aminosyror).