Skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintoleransMjölkallergi Vs Laktosintolerans

Mjölkallergi och laktosintolerans är två mycket olika koncept, men är fortfarande placeras med så mycket förvirring. Många människor har svårt att skilja från varandra, även om de två villkor har små eller mindre gemensamma drag.

Statistiskt sett, har det noterats att cirka 1-7% procent av alla barn i världen upplever en form av allergi mot mjölk. Mjölkallergi eller mjölk känslighet är en incident svar av immunsystemet som ett svar på intag av proteiner som finns i mjölk eller mjölkprodukter. Dessa proteiner kan antingen vara vassleprotein eller kasein. I vissa fall, kan offret vara allergisk mot båda typerna av proteiner.

Vid intag av sådana, offret som är allergiska mot mjölk kommer plötsligt utveckla bikupor. De mycket allvarligare fall kommer att hamna till vissa förändringar i andningen. Det värsta scenariot är ändå utvecklingen i anafylaktisk chock.

Även om det inte är vanligt för människor att ha fullständig allergi mot mjölk, det finns många fler fall där en person utvecklar en form av känslighet för sådan. Detta är särskilt känsliga leder till utslag och gastriska störningar. Om intag av mjölkprodukter som inte upphör, kommer offret att utveckla kroniska lungproblem och kommer att ha en minskad tendens att absorbera näringsämnen. På grund av arten av detta tillstånd, är mjölkallergier bäst hanteras genom undvikande av mjölk själv.

Å andra sidan, är laktosintolerans en helt annan historia. Till mångas förvåning, de flesta människor i världen är faktiskt delvis laktosintoleranta även om nivån på intolerans är inte så betydande att kliniskt betraktas som laktosintolerans.Problemet med detta tillstånd är den laktos som finns i mjölk. Det är ett slags socker som endast kan brytas ned med hjälp av naturligt förekommande enzym i kroppen som kallas laktas. Problemet med många människor är de har några tillförsel av detta enzym. Som ett resultat, kunde inte de 'inte ta i så mycket laktos eller de kommer att sluta med en form av matsmältningsbesvär. Uppblåsthet på grund av för mycket gasbildning i magen som händer när laktos inte är effektivt smälta. Dessutom bidrar åldrandet till minskningen i nivåerna av laktas i kroppen. När människor åldras, blir de mindre toleranta mot laktos intag från mjölk.

Till skillnad från mjölk allergier, är laktosintolerans en mindre allvarlig, ofta en icke-livshotande tillstånd. Bortsett från att undvika mjölkprodukter, kan man ta itu med laktosintolerans genom att helt enkelt ta i artificiella laktas enzymer för kost tillskott.

1.

Mjölkallergi är en form av känslighet för mjölkproteiner medan laktosintolerans är en form av känslighet för mjölksocker.
2.