Skillnaden mellan Blue Cohosh och svart Cohosh
Blå Cohosh vs svart Cohosh

Om det är första gången du stöter på silverax och blå Cohosh rötter, kommer du antagligen har intrycket att de kommer från samma subtyper av växter, endast med viss variation i sin färg som namnen skulle föreslå. Men trots deras liknande 'cohosh' namn, de är faktiskt två skilda rötter. I själva verket behöver de inte ens kommer från samma släkte och familj av växter. Dessutom är både svart och blå Cohosh rötter anses medicinalväxter, används och introducerade av indianer. De kan ta itu med hälsoproblem och sjukdomar är specifika för kvinnor, till exempel i samband med menstruation, graviditet och sexuellt överförbara infektioner.

Blått? cohosh, vetenskapligt kallas Cauloophyllum thalictroides, är en medlem av Berberidaceae eller berberis grupp. Den växer rikligt i Nordamerika, specifikt i mellan gränserna för Manitoba och Oklahoma. Silverax, även känd som svart snakeroot eller fe ljus, tillhör Ranunculaceae eller smör familj. Dess vetenskapliga namn skulle vara Cimicifuga racemosa. Precis som sin motpart, kan det hittas i hela Nordamerika. Båda anläggningarna upptäcktes och användes av indianer för medicinska ändamål, även innan engelska bosättare ockuperade kontinenten.

Även om de båda är speciellt för kvinnor, deras funktioner och effekter varierar. Silverax anses anti-krampaktig. Detta innebär att det kan underlätta kramper från premenstruellt syndrom, värmevallningar under klimakteriet och andra effekter av hormonell obalans. Det gör detta genom att hämma utsöndringen av luteiniserande hormon (LH). Det jämnar också hormonella förändringar genom att balansera östrogenproduktion. Andra sjukdomar som kan behandlas med denna ört är njur bekymmer, hyperkolesterolemi, hosta, ont i halsen och depression. Liksom silverax, är blå cohosh avsedd för behandling av tillstånd som är specifikt relaterade till hormonell obalans. Det kan lindra magkramper och hjälpa vid behandling av cervikal dysplasi, Chlamydia, liksom endometrios. Det anses vara en livmoder tonic. Detta innebär att det är fördelaktigt till livmodern, särskilt under graviditet. I fråga om abort eller missfall, kan blå Cohosh påskynda återhämtningen av livmodervävnad. Mer än att vara ett botemedel, är det också en misslyckad ört. Det blir på detta sätt med en innesluten substans som kallas Caulosaponin som kan orsaka livmodern sammandragningar.Liksom de flesta läkemedel, svart och blå Cohosh örter har sin motsvarande bieffekt. Långvarig användning av den tidigare har spekulerats att bidra till leverskador. Vanliga nackdelar inkluderar vikt fluktuation, lågt blodtryck, kramper, illamående, förstoppning, diarré, huvudvärk, och långsamma hjärtslag. På en annan anmärkning, det 'är också inte tillrådligt att över blå Cohosh, på grund av de negativa effekterna det kan orsaka särskilt njurar och hjärta.

En kombination av blått och silverax är effektiv i mognads livmodern, förbereder att släppa sin innehåll med minimal arbetskraft leverans under förlossningen. Samma egenskap kan också störa graviditet om det tas under ett tidigt skede. Båda örter kan tas i standard dekokt, tinktur, pulver eller kapselform. För att framställa silverax dekokt, måste dess rötter skall sjuda i ca 10 minuter. Det tas upp till 4 gånger per dag med en dos av 1 till 4 msk. Extraktet tas Blue Cohosh tar längre tid att sjuda vid en genomsnittlig tid på 25 minuter. Dosering för blå Cohosh är 0,5-1 kopp konsumeras upp till 4 gånger per dag.

Sammanfattning

Svart och blå cohoshes är medicinalväxter som kan ta itu med en rad kvinnliga reproduktiva problem.

Silverax, med dess östrogena anti-spastisk egenskaper, är effektiv för att lindra mensvärk och andra symptom till följd av hormonell obalans. Blå Cohosh, å andra sidan, har specialiserat sig på mognad livmodern för att underlätta förlossningar.

En kombination av svart och blå cohoshes kan också underlätta misslyckade reaktioner.