Skillnaden mellan aerob och anaerobAerob vs anaerob
Tekniskt sett termen 'aerob' är ett adjektiv som avser 'kräver luft', särskilt syre. Dess motsvarighet 'anaerob' betyder 'utan luft' eller inte behöver syre. ? Uppenbarligen är dessa två termer är exakta motsatser. Skillnaderna blir tydligare när de används med hänvisning till cellandning, motion och olika typer av organismer.
I växter och djur, är aerob respiration chefs process genom vilken de använder energi i form av ATP eller adenosintrifosfat. En nyckelaktör i genereringen av ATP skulle vara syre, som också fungerar som terminal elektronacceptor. Aerob metabolism är ungefär 19 gånger mer effektiv än anaerob metabolism. Omvänt är anaerob respiration genomgått vissa mikroorganismer. I stället för syre, är en oorganisk acceptor såsom svavel används i den sista elektronacceptor.
Dessutom aeroba organismer eller aerober är de som kan leva och växa i en miljö där det finns syre. Det finns fyra typer av aeroba organismer. Obligata aerober är de som kräver syre för cellandningen för att bearbeta energi. Facultative är de som delvis använder syre och delvis beroende av anaeroba metoder. Microaerophiles får använda minimala nivåer av syre. Och slutligen, kan aerotolerant tål syre men don 't huvudsak behöver det. Däremot anaeroba organismer eller anaeroba är sådana som inte kräver syre för överlevnad och tillväxt. Det finns tre typer. Obligata anaerober är de som don' t behöver syre alls och är även skadas genom sin närvaro. Aerotolerants är de som don 't använda syre men kan ändå stå ut med det. Frivillig aerober skulle vara de som kan överleva med eller utan syre.
Så långt som fysisk kondition och hälsa beträffar, både aeroba och anaeroba typer av övningar är viktiga för kroppen. Aerobic övningar hålla nära samband med hur aerob respiration fungerar. De kräver användningen av syre för att producera energi. Tvärtom, anaeroba övningar gör kroppen att producera energi utan hjälp av syre. Aerobic övningar är relativt enkla rutiner som kan utföras under en längre tidsperiod vid måttlig hastighet och intensitet, vilket kräver uthållighet över allt annat. En aerob träning kan utföras kontinuerligt i upp till 20 minuter. De fokuserar på att stärka musklerna, medan bidra till att förbättra blodcirkulationen och tryck. De hjälper också bränna fett. Under aeroba övningar, är den energi som tillhandahålls vanligen av kolhydrater och fetter som lagras i kroppen. ? ? Å andra sidan, är anaerob övningar sammansatta av mer intensiva rörelser vanligtvis utförs under kortare perioder, troligen 2 minuter. De sätter stress på muskelmassa byggnad, öka muskler och ben styrka, kraft, snabbhet, liksom ämnesomsättningen. De hjälper bränna kalorier även när kroppen är i vila. I anaeroba övningar, kommer energi från ATP och kreatinfosfat.
Aeroba övningar inkluderar simning, skidåkning, 'aerobics' dans, rodd, skidåkning, rask promenad, jogging och cykling. Tyngre träning såsom tyngdlyftning, boxning, och hoppa anses anaeroba övningar.
SammanfattningAerob och anaerob är adjektiv som används med hänvisning till organismer, cellandning och fysiska övningar. Aerobic avser 'kräver luft', medan anaerob betyder 'utan luft'.

Aeroba organismer kan leva och växa i närvaro av syre, medan anaeroba de don 't nödvändigtvis behöver det för att överleva.

Aerob respiration använder syre som slutlig elektronacceptor i genereringen av energi i form av ATP. I anaerob respiration, är en oorganisk acceptor såsom svavel utnyttjas. Aerob metabolism är 19 gånger effektivare än anaerob.