Skillnaden mellan excentrisk och ConcentricExcentrisk vs Concentric

Muskler är fibrösa vävnader som drivs av fett och kolhydrater oxidation och anaerob kemiska reaktioner. De är vad producera kraft och orsaka rörelserna av kroppen genom att orsaka förändringar i storleken på cellerna. Processen för att producera kraften får musklerna att dra ihop sig.

Kontraktion händer när motoriska nervceller hjälpa muskelfibrer generera spänning som antingen kan vara snabb eller långsam. Det kan vara ofrivillig såsom i hjärt- eller kontraktioner av glatt muskulatur som är mycket viktiga för överlevnad. Skelettmuskelsammandragningar, å andra sidan, är frivilligt, eftersom de krafter som de genererar kan kontrolleras.
Det finns flera klassificeringar av muskelsammandragning och de är:

Isometrisk sammandragning där musklerna har samma längd som att hålla upp något och inte flytta den.
Isotonisk kontraktion varvid även om längden av muskelförändringar, spänningen förblir densamma.
Isovelocity eller isokinetisk kontraktion, där krafterna kan förändras, men hastigheten förblir densamma.
Koncentrisk sammandragning där musklerna förkortas när de kontrakt, och den kraft som produceras är tillräckligt för att övervinna motståndet.

När en person lyfter vikter, såsom i en bicep curl, är den kraft som genereras mer än tillräckligt för att bära lasten och gör att musklerna att förkorta eftersom kraften är mindre än muskeln 's maximal kapacitet.Excentrisk kontraktion varvid musklerna förlängs när de ihop sig och den kraft som genereras kan inte ta på motståndet i den yttre kraften.

Dessa sammandragningar sker när en person gör normala rörelser som när hon gick. När musklerna är aktiva, de förlänga eftersom den externa kraft som orsakas av kontinuerlig promenader kan utöva mer kraft än vad musklerna kan generera.
Detta är också vad som händer när du lyfter vikter som är för tunga. Medan musklerna fortfarande contracting, de inte producerar tillräcklig kraft för att bära lasten, och det orsakar dem att sträcka ut och förlänga.
Excentriska kontraktioner är vanligare än koncentriska sammandragningar, eftersom de förekommer under utförandet av normala aktiviteter. De är mer förknippade med ömhet och skador, dock, och av denna anledning är det viktigt att stärka musklerna genom övningar som i sin tur kan orsaka koncentriska sammandragningar.

Sammanfattning:

1. Koncentriska sammandragningar är muskelsammandragningar som orsakar musklerna att förkorta medan excentriska sammandragningar är muskelsammandragningar som orsakar musklerna att förlänga.
2. Concentric sammandragningar uppstå när den kraft som genereras av musklerna under aktivitet är mer än tillräckligt för att övervinna yttre krafter eller motstånd medan excentriska sammandragningar uppstå när den kraft som genereras av musklerna är inte tillräckligt för att övervinna belastning eller motstånd.
3. excentriska kontraktioner är vanligare än koncentriska sammandragningar.
4. excentriska kontraktioner inträffar när de gör normala aktiviteter såsom i promenader eller flytta armarna medan koncentriska sammandragningar brukar inträffa under träning.
5. excentriska kontraktioner är oftast orsaken till muskelskador och ömhet eftersom de orsakar påfrestningar på muskler medan koncentriska sammandragningar inte.