Skillnaden mellan lösliga och olösliga fibrerLöslig vs olösliga fibrer

Fiber, som i kostfiber, är vad läkarna vanligtvis kallar som grovfoder när man hänvisar till patienten 's diet Det finns två typer nämligen:.. Lösliga och olösliga fibrer Den främsta och kanske den mest uppenbara skillnaden mellan dem är att lösliga fibrer är bokstavligen löslig (kan upplösas) i flytande eller vatten medan olösliga fibrer aren 't.

Den två digereras på olika sätt. Vid intag av olösliga fibrer, kommer det bara att passera över längden av mag-tarmkanalen och mot tjocktarmen nästan oförändrad. Detta är vad andra kan komma att uttrycka som 'vad du tog i är vad du kommer att ta ut!' För lösliga fibrer, kommer dessa att svälla upp vid kontakt med vatten och med effekten av vissa bakterier från tarmen, dessa fibrer kommer att få jäst och forma till fettsyror som har en rad hälsofördelar.

Några av fördelarna med lösliga fibrer är viktiga för att bromsa matsmältningen. På så sätt, att de ger kroppen gott om tid så att näringsämnena kommer från maten ordentligt kommer att absorberas. Den saktar också ner glukos släpps ut i blodet och på samma tidsfördröjning magtömning. Detta innebär att ett 's glukosnivå (blodsocker) kommer att bli mer stabil. Som nämnts, vanligen lösliga fibrer få jäst och bli fettsyror. Dessa syror kommer att minska kolesterolhalten i blodet specifikt lipoprotein med låg densitet (LDL) som populärt kallas dåligt kolesterol. som ett resultat av den person som tar i lösliga fiberrika livsmedel ofta kommer att ha en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar. ovanpå dessa, lösliga fibrer är också fördelaktigt för upprätthållandet av kolon hälsa.

Olösliga fibrer är lika bra men har en annan verkningsmekanism. De tenderar att snabba upp mat rörelse från magen till tarmen. Eftersom dess form är tekniskt oförändrad under hela processen matsmältnings, olösliga fibrer ge ytterligare bulk till pallen skapa välformade fekalier. Bortsett från sådana, hjälper det till att hålla kvar mer vatten i avföringen vilket gör det mjukare. Det samlade resultatet av dessa åtgärder kommer att göra avföringen lättare att passera därigenom minska risken för förstoppning. Annat än dess tarmrengörande verkan, olösliga fibrer behåller också den naturliga pH av en 's mag-tarmkanalen. På så sätt divertikulit, tjocktarmscancer och hemorrojder förhindras.De två är också kända med sina alternativa namn. Lösliga fibrer kan också kallas pektin medan olösliga fibrer benämns cellulosa eller lignin. Man kan få lösliga fibrer från att äta havre, baljväxter, citrusfrukter och andra grönsaker medan olösliga fibrer är vanligtvis härledda från fullkorn, vete, majs kli och grönsaker som selleri bland många andra.

1. Lösliga fibrer kan lösas i vatten till skillnad från olösliga fibrer.