Skillnaden mellan enkla och komplexa kolhydraterEnkla och komplexa kolhydrater

Vår hälsa bör vara vår högsta prioritet. Vi kan uppnå något som vi vill bara om vi är fysiskt frisk och kapabel att göra det. Det känns skönt att vara vältränad. Det är mycket viktigt att du har tillräckliga mängder av energi från mat för att göra det genom dagen. Bland de livsmedelskomponenter, kolhydrater är de som ger oss som behövs energikick för att slutföra våra uppgifter.

Vad är kolhydrater? Kolhydrater är en grupp av livsmedels näringsämnen som omfattar de flesta av våra dagliga födointaget. I själva verket behöver vi ca 50-60% av kolhydrater i vårt dagliga matintag för att göra det genom dagen. Du kanske undrar varför vi måste ta in mer av kolhydrater än någon annan livsmedelskomponenter, såsom proteiner och fetter. Detta är en enkel förklaring. Kolhydrater är de som lätt bryts ner och används i kroppen, och de är de livsmedelskomponenter som ger oss den energi som vi behöver för att flytta, funktion och utföra dagliga aktiviteter. För dem med ansträngande och aktiva jobb, desto mer behöver kolhydrater till bränsle sina kroppar.

Kolhydrater är allmänt känd som socker. Detta beror på att den mest grundläggande och den mest aktiva formen av kolhydrater är glukos. Det är denna glukos som är närvarande i vår blodomloppet och konsumeras av våra celler, vilket således gör det möjligt för dem att arbeta och fungera korrekt. Tänk dock, att det är inte bara söta livsmedel som innehåller kolhydrater, men dessa kan hittas i många livsmedel samt till exempel grönsaker. Men kolhydrater finns i två former, enkla (enkla sockerarter) och komplexa kolhydrater.

Enkla kolhydrater är de typer av kolhydrater som har de mest grundläggande kemiska strukturen, C6H12O6 (6Carbon-12Hydrogen-6Oxygen), vanligtvis består av en eller två sockerarter. Den vanligaste av dem med endast en sockerkedja är glukos, fruktos (som finns i frukt), galaktos (i mjölk). Dubbla socker innefattar sackaros (bordssocker), och till och med honung. Dessa kolhydrater lättsmält och används upp, vilket de behövs i större mängder.

Komplexa kolhydrater innehåller 3 eller flera sockergrupper. De är vanligtvis hänvisas till som 'stärkelserika' kolhydrater. Dessa smälts och stanna i blodet längre och har större mängder av vitaminer och mineraler än enkla sockerarter. Exempel på livsmedel rika på komplexa kolhydrater är grönsaker, fullkorn, och brunt ris.

Det är dock viktigt att vi rådgöra med en dietist för att bestämma den nödvändiga mängden kolhydrater som skulle hjälpa oss att hålla oss friska. För mycket kolhydrater kan orsaka hälsoproblem som fetma, eller till och med diabetes mellitus.Du kan läsa om detta ämne ytterligare eftersom endast grundläggande detaljer ges här.

Sammanfattning:

1. Kolhydrater omfattar majoriteten av de näringsämnen som vi tar in, vilket ger oss den nödvändiga energin.

2. Enkla kolhydrater är lättsmält och används upp av kroppen varav ett exempel är glukos.