Skillnaden mellan alkaliska och sura PermAlkaliska vs Acid Perm

En sak som du först kommer att märka när man tittar på människor är deras hår. Människor föds med olika typer av hår, rakt, lockigt, vågigt, och de kan bäras antingen kort eller lång. Färgerna på håret kan också skilja sig och medan vissa är nöjda med sitt hår, andra inte.

De ändrar hårfärg så ofta som de vill och inte bara det, kan de också bära sitt hår rakt eller med lockar. De som har lockigt hår kan få dem rätas ut och de som har rakt hår kan ha en permanent våg eller perm med kemikalier.

Processen innebär att linda håret i stavarna efter vissa kemikalier används för att forma lockarna. Det finns två kemikalier som används för en permanent våg eller perm, alkaliska och sura. De är båda effektiva på att göra ett hår permanent men de producerar olika typer av lockar.

alkaliska Perms

Alkaliska perms, även känd som kalla perms, är den vanligaste av de två. Den är gjord av en lotion med ammonium tioglykolat som den viktigaste ingrediensen. För att aktivera den kemiska behövs ingen värme därav namnet kall perm. Det kan aktiveras på bara 20 minuter.

Det är mycket stark och har ett pH-balansen i mellan 8. 2 och 9,6. Den har en stark lukt som beror på att ammoniak och är apt för hår som är tjock och grov eftersom det ger en fastare, starkare curl som varar längre. Det är mer skadligt för håret men.syra Perms

En syra perm som introducerades på marknaden under 1970-talet är gjord av glyceryl monothyioglycylate och har ett pH-balans mellan 4. 5 och 6. 5. För att aktivera den kemiska behövs värme och det tar längre tid för håret att ställa in.

Det är skonsammare och ger en lösare curl som kan ta snabbare att koppla av. Det kan ibland orsaka allergiska reaktioner när hårbotten och huden utsätts ofta för dess aktiva ingrediens.

De flesta föredrar alkaliska perms till syra perms eftersom det är mer praktiskt att använda och hår förblir lockigt längre. Människor med skadat hår bör använda syra perms istället för alkaliska perms ändå.

Sammanfattning

1. Den aktiva ingrediensen i alkaliska perms är ammonium thioglycolate medan den aktiva ingrediensen i sura permanenter är glyceryl monothyioglycylate.
2. Sura perms behöver värme för att hjälpa det in medan alkaliska perms inte; varför de kallas också kalla perms.
3. Det tar bara 20 minuter för alkaliska perms att ställa in medan det tar mycket längre tid för syra perms att ställa in.
4. Alkaline perm har ett pH-balansen mellan 8. 2 och 9,6, medan syra perm har ett pH-balansen mellan 4. 5 och 6. 5.
5. Alkaline perm är starkare och är bra för grovt och tjockt hår medan Acid perm är skonsammare och bra för skadat hår.