Skillnaden mellan glasögon och kontaktlinser? Glasögon? vs Kontakter

När vi talar om glasögon och kontakter, vi talar om receptglasögon. Vuxna, tonåringar, män, kvinnor med synfel eller inte kommer att ställas inför frågan om att använda glasögon eller kontaktlinser i någon gång i sitt liv. Vilket är mer lämpligt? Låt oss granska fakta.

Glasögon är stativbärande linser bärs framför ögonen medan kontakterna är terapeutiska linser placeras i ögat särskilt på hornhinnan. Båda används för att korrigera olika ögonskador inklusive astigmatism, närsynthet och översynthet.

Den tidigaste referens till glasögon spårades till den 5: e-talet f.Kr. under hieroglyfiska period i Egypten. De första skriftliga rekord var i 1: a århundradet e Kr (kejsar Nero 's tid).

För kontakter, historiska dokument pekar på mitten av 14: e till 15: e århundradet. Det tillskrivs Leonardo da Vinci för hans skiss och idé även om den faktiska bära linser ägde rum 300 år senare.

Det finns olika typer av glasögon för att passa särskilda behov och typer. Glasögon skiljer sig stil (retro, garnityr, halv-garnityr) ram (juvelen, trä, böjbar), nyans (gul, bärnstensfärgad, grå, rosa), linsformen (oval, fyrkant, cirkel, stjärna, hjärta form), och fokal (single-vision, multifokal).

Kontakter klassificeras som till dagligt slitage (endags eller utökad), färg mjuk (synlighet färgton, förbättring nyans, färgton, ljus filtrering nyans), stel hornhinnan genomsläpp, progressiva, Toric och hornhinnan omformning.

När det gäller effektiviteten i ögat defekt korrigering, studier visar att kontakterna är bättre än glasögon.Kostnadsmässigt priset för glasögon varierar (billiga eller dyra), men priset för det antal gånger man måste underhålla, avyttra och inköpskontakter är högre än att köpa flera par glasögon.

När det gäller tillgänglighet, en gång en ögonundersökning görs och recept ges kontakter är lättare att köpa än glasögon. Den kan köpas från ögonläkare, från optiska slit butiker, eller från nätet specialbutiker. Glasögon kan köpas från ögonläkare och optiska affärer, men det kan 't beställas online med tanke på krångel och fraktkostnaden om ramen eller specifikation' t kostym.

Glasögon kan användas för att projicera eller förbättra en bild i samverkan med en 'outfit. Retro eller modern, en artist-liknande utseende, eller ultrakonservativa, man kan göra vad som helst bild man vill ha med glasögon. Du kan' t göra så mycket med kontakter även om olika utföranden finns tillgängliga. Det enda sättet för andra att märka det är genom att noga titta på ögonen.

Om du vill använda kontakter eller glasögon, det hela handlar om att enskilda behov, bekvämlighet, budget och önskemål. För osäkra, är ett nytt alternativ tillgängliga, laserbehandling.

Sammanfattning:

1. Glasögon och kontakter används för att korrigera olika ögonskador. Glasögon är stativbärande linser bärs framför ögonen medan kontakterna är terapeutiska linser placeras på ögat.
2. Den tidigaste referens till glasögon spårades till den 5: e århundradet f.Kr. medan historiska dokument för kontakter pekar på tiden för Leonardo da Vinci och mitten av 14: e till 15: e århundradet.
3. Glasögon skiljer sig stil, ram, färgton, linsform, och fokus. Kontakter klassificeras som till dagligt slitage, färg, fast hornhinnan genomsläpp, progressiva, Toric och hornhinnan omformning.
4. När det gäller effektivitet, studier visar att kontakterna är bättre än glasögon.
5. Kostnadsmässigt, glasögon är billigare än kontakter.
6. Kontakter är lättare att köpa än glasögon.
7. Glasögon kan användas för att projicera eller förbättra en bild; kontakter kan 't användas för detta.