Skillnaden mellan UFA och RFAUFA vs RFA

UFA hänvisar till obegränsad fri agent, och RFA hänvisar till restricted free agent. UFA är i grunden en spelare som spelar 't tillhör någon lag Detta scenario kan vara ett resultat av tre saker:. Spelaren har låt gratis genom hans klubba, var inte hans kontrakt' t förnyas efter utgångsdatum, eller han inte valt bland den preliminära lista över amatörspelare. Detta gör UFAs fri att utforska erbjudanden från andra lag, och de kan välja med vilken av de olika grupperna att underteckna ett kontrakt.

RFA innebär i princip att en spelare är fria att söka potentiella lag som kan erbjuda ett nytt kontrakt. Reglerna särskilt avseende fria agenter varierar från en professionell sport till en annan, men den grundläggande principen om fri byrå förblir densamma. Men innan spelaren kan underteckna ett kontrakt med en ny klubb, har nuvarande klubb rätt att matcha de nya villkor för erbjudandet, och därefter spelaren måste vara med den gamla klubben, med tanke på att de andra tekniska är också nöjda.

Men i de fall där en spelare förhandlar ett nytt kontrakt med ett annat lag, och hans gamla klubb väljer att matcha villkor, är spelaren inte nödvändigtvis fri att röra sig tillbaka till hans tidigare lag. Detta beror på att när en spelare har samtyckt till att spela för ett nytt lag, blir avtalet bindande i avvaktan på tidigare lag 's förköpsrätt. Anmälan av ligan om ett sådant avtal görs inom två arbetsdagar, och sedan spelare 's tidigare lag får sju dagar för att matcha villkoren för det nya erbjudandet. Efter sju dagar har passerat, kommer kontraktet att bli officiell om den förstnämnda laget misslyckats med att göra något. Emellertid kan tidigare lag väljer att använda sin förköpsrätt inom sju dagar för att få kontanter, genom att presentera spelaren med ett meddelande om förköpsrätt.När en spelare deltar i mer än sex ordinarie spel i en säsong på ett lag 's aktiva eller inaktiva, eller reserverade listan, då han sägs ha en upplupen säsong. När upplupna årstiderna är mer än fem, och i fallet av ett tak år, mer än fyra, har spelaren nått slutet av sitt kontrakt. han kommer då att bli en obegränsad fri agent. en spelare blir restricted free agent om han har tre upplupna säsonger eller mer, eller mindre än fyra på vid ett tak år, och hans kontrakt har löpt ut.

Sammanfattning:
UFA är en obegränsad fri agent, medan RFA hänvisar till restricted free agent.
I allmänhet gör en UFA tillhör inte något lag, medan en RFA tillhör en grupp, men med 'villkorligt' frihet att söka utanför erbjudanden.