Skillnaden mellan Pentium D och Pentium Dual CorePentium D vs Pentium Dual Core

Pentium D var Intel 's första dual core processor som strävat efter att konkurrera med AMD som redan hade en dual core processor ut på marknaden. Den hade en hel del brister och snabbt ersatts av Pentium Dual core processor, som släpptes bara ett par år senare. skillnaden mellan dessa två processorer som dikterar de andra aspekterna är arkitektur som de baserades från. de Pentum Ds baserades på P4 medan dubbla kärnor har anpassat kärnan arkitektur som senare användes av kärn~~POS=TRUNC och Core2 linjerna.

Generellt Pentium Ds kan köras med mycket högre klockfrekvenser jämfört med dubbla kärnor. Pentium Ds kunde nå hastigheter på upp till 3. 7GHz medan dubbla kärnor stoppas drygt 3 GHz. Värmen håller Pentium Ds tillbaka och även vid lägre klockfrekvenser, produceras fortfarande det mycket mer värme jämfört med dubbla kärnor. Pentium Ds har en TDP på ​​mellan 95-130W medan de dubbla kärnorna hade endast 65W TDP. Som värme som genereras är korrelerad till hur mycket ström den förbrukar, kan vi på rätt sätt dra slutsatsen att Pentium D är också mycket makt hungrig, vilket är en mycket dålig sak när du tittar på en bärbar dator.

Utformningen av Pentium Ds var helt enkelt två P4 kärnor sitter sida vid sida. De delar inte något och de i princip arbeta självständigt. Med dubbla kärnor, är L2 cache av kärnorna delas. Tillsammans med skillnaderna i arkitektur, dubbla kärnor överträffade Pentium Ds i alla aspekter samtidigt som den förbrukar mindre ström och producerar mindre värme. Klockare drog också dubbla kärnor för mycket samma skäl.

Ju bättre utformningen av dubbla kärnor visade sig vara saving grace av Intel som AMD hade dem slå när det gäller mycket svag och till synes svampiga frisläppande av Pentium Ds. För en tid, AMD höll topplaceringen i termer av detaljhandeln på grund av fel på Pentium D.

Sammanfattning:

1. Dubbla kärnor är baserade på Core-arkitekturen medan Pentium Ds bygger på P42. Dubbla kärnor körs på en lägre klockfrekvens än Pentium D

3. Dubbla kärnor producerar mindre värme än Pentium D

4. Dubbla kärnor förbrukar mindre ström än Pentium D

5. Dubbla kärnor har en delad L2-cache medan Pentium Ds har en icke-delad L2-cache