Skillnaden mellan SATA och SASSATA vs SAS

När det gäller gränssnitt för hårddiskar, det finns bara ett fåtal standarder. Två av dessa, och det senaste bland dem, är SATA (Serial AT Attachment) och SAS (Serial Attached SCSI). Dessa två är de efterföljare till PATA och SCSI respektive. Den huvudsakliga skillnaden mellan SATA och SAS är där de är avsedda att användas. SATA är ett generellt gränssnitt och ses ofta hos moderna datorer och har ersatt PATA helt och hållet. I jämförelse, är SAS en mycket ovanligare gränssnitt som endast används i high-end servrar där datagenomströmningen är betydligt högre och behovet av tillförlitligheten är mycket större. Men nackdelen med SAS är dess höga pris. Till skillnad från SATA, som redan är inbäddad med alla moderkort som finns idag, är SAS endast tillgängligt i dyrare moderkort som är avsedda för servrar.

Båda dessa gränssnitt ärver kommandon som användes av deras föregångare; SATA använder ATA kommandon medan SAS använder SCSI-kommandon. Det är möjligt att tunneln SCSI-kommandon genom SATA men som är fallet med optiska enheter som använder SCSI-kommandon, men är gränssnittet via SATA.

En annan fördel med SAS är bättre rapportering fel och återhämtning från SCSI standard jämfört med SMART, som används av SATA. Detta är viktigt med servrar eftersom det är viktigt för enheter som skall ersättas på en gång när de visar tecken på att bryta ner. Detta förhindrar onödiga ner gånger eller förlust av data. I stationära datorer, är detta inte lika viktigt och inte så många varv på SMART.

SAS använder högre spänningssignalnivåer i överföring av kommandon och data. En direkt konsekvens av detta är möjligheten för SAS att använda längre kablar för att ansluta enheter. Medan SATA kan bara ha kablar på upp till 2 m, kan SAS-enheter fästas med kablar på upp till 10 m längd. Högre spänningar är nödvändiga för SAS för att kunna arbeta med server bakplan.SAS är också bakåtkompatibel med 3Gbps SATA-diskar. Detta innebär att du kan använda 3Gbps SATA-enheter på SAS bakplan utan problem. Men, kan du inte använda en SAS-enhet på en SATA bakplan.

Sammanfattning:

1. SATA är för allmänt bruk medan SAS är för high-end serverhårdvara
2. SATA är sätt billigare än SAS
3. SATA använder ATA kommandon medan SAS använder SCSI-kommandon
4. SAS har bättre rapportering fel och återhämtning än SATA
5. SAS kan använda längre kablar än SATA