Skillnaden mellan NFS och CIFSNFS vs. CIFS

Inom området för datorer, filsystem och nätverksprotokoll, två namn ytan ofta '' NFS och CIFS. Dessa akronymer låter alltför tekniskt, eftersom de verkligen är riktigt tech relaterade, för att inte tala, förstå varje koncept kräver viss bakgrund inom datornätverk och dess olika tillämpningar.

För att tydliggöra teknikalitet av detta ämne, låt 's börja med NFS. NFS är faktiskt står för Network File System. Detta nätverk i praktiken används för Linux eller Unix baserat operativsystem (operativsystem), homolog med Microsoft' s Window OS-plattform. Detta är ett mycket bekvämt verktyg som används i datorer, eftersom denna applikation används för fjärråtkomst. I denna mening, kan användaren ta en titt, eller ens ändra / redigera några av hans gamla filer i en dator, genom att använda en annan dator som fjärr (fjärrdatorn). När det gäller historia, var detta protokoll initialt utformar och används av Sun Microsystems, tillbaka i 1984.

Tvärtom är CIFS sin Windows-baserade motsvarigheten används i fildelning. Det sägs att CIFS är den mer pratsamma versionen av två, i den meningen att det alltid initierar en begäran om åtkomst till en fil på en annan dator som är ansluten till serverdatorn. Detta serverdatorn kommer sedan att göra ett svar på en begäran från programmet.

CIFS är faktiskt den offentliga versionen av SMB (Server Message Block-protokoll), uppfanns av Microsoft. Denna mekanism möjliggör gemensam delning av flera enheter som skrivare, filer, och även seriella portar, mellan olika användare och administratörer. Eftersom detta nätverk används vanligen i Windows drivs datorer, kan det också betecknas som Microsoft Windows-nätverk själv. Som sådan är CIFS används ofta i stora företag och företag som har anställda som arbetar med massor av data som behöver kommas åt av flera användare.

På ett bra sätt, några av fördelarna med CIFS inkluderar:

1. Att vara mer omfattande, eftersom det är i stånd att delad åtkomst till olika applikationer, såsom tryck, surfning och många andra applikationer.

2. Unicode och hög prestanda i naturen.3. Det sägs också att CIFS inte behöver endast användas för Windows.

Även NFS redan har många versioner under sitt bälte, en del av dess fördelar är:

1. Den har en mycket enkel process genomförande jämfört med CIFS 'pratsam, svar baserade karaktär.

2. Här finns också en säkrare fil caching.

Övergripande,

1. NFS är för Linux eller Unix baserat operativsystem, medan CIFS används för Windows-operativsystem.