Skillnaden mellan Universal Product Code (UPC) och Stock Keeping Unit (SKU)Universal Product Code (UPC) vs Stock Keeping Unit (SKU)

Hantera flödet av produkter kan vara ganska skrämmande när du ökar antalet produkter som du hanterar. Att göra det lättare för tillverkare och återförsäljare, det finns ett antal metoder som skapats för att göra det lättare. Två av dessa metoder är UPC, eller Universal Product Code, och SKU eller service Keeping Unit. Den huvudsakliga skillnaden mellan den UPC och SKU är vad de faktiskt kopplade till. En UPC är kopplat till en faktisk produkt; till exempel, skulle den ursprungliga Xbox har en UPC, och Xbox 360 skulle också ha en annan UPC. I motsats härtill är en SKU kopplat till något debiterbara men kanske inte en fysisk enhet. Till exempel, om du har en Xbox 360 och valde att få den förlängda garantin, skulle Xbox 360 har både en SKU och UPC, men den förlängda garantin skulle bara ha en SKU. SKU används även för andra icke-fysisk debiterbara objekt som tjänster och liknande.

Eftersom många butiker genomföra kampanjer för att locka kunder att köpa deras produkter, kan det finnas många SKU för en enda produkt. En vanlig produkt skulle ha en annan SKU från ett rabatterat pris produkt eller en produkt med freebies eller kombinerade med andra objekt. Även olikfärgade versioner av samma produkt kommer att ha olika SKUs trots att de har samma UPC. Detta hjälper handlarna vet vilka färger som säljer mer och vilka som måste beställas från leverantören.

Slutligen, som namnet antyder, är en UPC universell. Oavsett var du får produkten, kommer det fortfarande förmodligen ha samma UPC. Men när det kommer till den SKU, kan koderna inte vara samma från en butik till en annan. En stor anläggning som mål eller Wal-Mart kan ha samma SKU i alla sina butiker, men de kommer inte att ha motsvarande SKU med varandra.Sammanfattning:

1. En UPC är kopplad till en produkt medan en SKU är länkad till en debiterbar objekt.
2. En UPC är alltid kopplad till ett fysiskt objekt medan en SKU kan kopplas till något icke-fysisk.
3. En enda UPC kan ha flera SKU: er.