Skillnaden mellan exFAT och FAT32exFAT vs FAT32

FAT32 (32 Bit File Allocation Table) är utan tvekan den mest populära filsystemet i världen idag. Trots sin underlägsenhet till nuvarande filsystem, är det fortfarande används idag i många enheter. exFAT är ett förslag till ersättning för FAT32 som tar upp många av sina begränsningar. Den huvudsakliga skillnaden mellan exFAT och FAT32 är deras maximala kapacitet. exFAT kan teoretiskt användas för skiljeväggar på upp till 64ZB men 512TB är den rekommenderade nivån. I jämförelse, FAT32 har en maximal teoretisk partitionsstorlek på 16 TB med 32GB är mer typisk storlek.

Det är inte bara loppet av den partition som är begränsad med FAT32. FAT32 kan inte hålla filer som har en storlek på 4 GB eller mer. Det kan tyckas stor för en enda fil, men om du ofta arkiv saker som video och högupplösta bilder, är relativt liten 4GB. exFAT har en filstorlek, men den är inställd på 16EB eller 1 miljon TB; Ett värde hundratusentals gånger den nuvarande största hårddiskar.

En av de stora bristerna i FAT32 är den snabba fragmentering av filer. Detta beror på att konstant skapande och radering av filer skapar icke sammanhängande områden ledigt utrymme. När stora filer placeras i dessa utrymmen, de delas upp i många bitar för att passa. exFAT använder ett fritt utrymme bitmapp precis som andra moderna filsystem. Detta gör det möjligt för exFAT att hitta angränsande utrymme där filen kommer att passa, vilket minskar förekomsten av fragmentering.

Som FAT32 har funnits mycket längre, är det förståeligt varför det har den största mängden stöd från enheter. Så gott som alla datorns operativsystem stöder FAT32 samt fristående enheter som TV-apparater, mediaspelare, och sådant. exFAT ISN 't erkänts av många operativsystem, särskilt äldre, och är i stort sett oanvänd i fristående elektronik. exFAT kan gradvis accepteras som större kapacitet kort börjar dyka upp, men det är återstår att se.Något som också är värt att notera är den begränsningen att exFAT sätter på antalet filer du kan ha i en viss katalog. Det ligger på drygt 2. 7.000.000 filer som fortfarande är ett ganska stort antal. I jämförelse, FAT32 't införa en sådan gräns. Istället är det antalet kluster som begränsar antalet filer som två filer inte kan ockupera ett enda kluster.

Sammanfattning:

1. exFAT möjliggör högre kapacitet köra än FAT32.
2. exFAT har en större filstorlek än FAT32.
3. exFAT använder ett fritt utrymme bitmapp medan Fat32 't.
4. FAT32 har större stöd än exFAT.