Skillnaden mellan MLC och SLCMLC vs. SLC

I en värld av icke-flyktiga lagringsmedia, är flash en relativt ny teknik som snabbt har ristat sin nisch, och även börjat ersätta traditionella hårddiskar, på grund av betydande prestandafördelar. Det finns två typer av NAND-flashminnen, SLC (Single-Level Cell) och MLC (Multi-Level Cell). Den stora skillnaden mellan de två, är det sätt som de lagra information. SLC lagrar varje bit på sin egen diskreta minnescell, medan MLC stoppar två bitar till en enda minnescell. Denna skillnad skapar stora förändringar i vissa avseenden.

Sedan MLC kan placera dubbelt så mycket data i varje cell, har det dubbla datatätheten för en jämförbar SLC minne. Detta innebär att du antingen kan använda en mindre mängd kisel för en given kapacitet, eller dubbelt så mycket data med samma mängd kisel. Eftersom priset på en flash-baserad minne bygger till stor del på mängden silikonmaterial som används, kan vi tydligt se att du får ett mycket lägre pris per MB med MLC flashminne, än med SLC. MLC gör flash-baserad minne billigt nog att vara inom räckhåll för de flesta konsumenter. De flesta konsumentledet Solid State Drive (SSD) och flashminnet använder MLC, medan de på high-end är SLC.

Den största drivkraft för att använda SLC, trots den exponentiellt högre pris, är dess prestanda. SLC enheter har mycket högre läs- och skrivhastigheter, eftersom att ha en dedikerad minnescell för varje bit är mycket enklare jämfört med att ha två. SLC har också en reducerad sannolikhet för skrivfel, och därigenom minska möjligheten av data som behöver skrivas om. När det gäller livslängden på enheten, SLC enheter har fördelen. De extra skriver förorsakats MLC baserade enheter, på grund av den extra bit, resulterar i flashminnet inte mycket snabbare jämfört med SLC-enheter. Även MLC-enheter kan misslyckas förr än ljusridåer, är deras livslängd fortfarande tillräckligt länge för att räcka för de behov som de flesta konsumenter.

Sammanfattning:

1. SLC lagrar en enda bit för varje minnescell, medan MLC lagrar 2 bitar för varje minnescell.2. SLC har en lägre datakapacitet jämfört med MLC, givet samma mängd av halvledarmaterial.

3. SLC kostnader betydligt fler än MLC.

4. SLC utför en mycket bättre jämfört med MLC.