Skillnaden mellan i3 och i5 i3 vs i5

De senaste Intel Core mikroprocessorer är i3, i5 och i7. För de flesta människor, är i7 utom räckhåll, och valet är vanligen mellan i3 och i5. Den största skillnaden mellan dem är marknaden som de är avsedda för. I3 är instegs erbjudande av Intel utformade för att vara på den lägsta pris. Å andra sidan, är i5 mid-level erbjudande; något dyrare men ger också bättre prestanda än i3.

När du väljer mellan en i5 och i3, bör du notera att medan alla i3s är dual-core processorer, i5 processorer har dual core och quad core modeller. Dual core I5S kan vara något bättre än i3s, men quad core modeller är verkligen stormsteg framåt. De extra två kärnor ger i5 mycket mer processorkraft för multitasking och parallella beräkningar.

En annan fördel med i5 processorn med turbo. Turbo boost är en Intel-teknik som låter processorn dynamiskt klocka bortom dess typiska hastighet när operativsystemet måste det. Den dynamiska överklockning begränsas endast av kraft- och värmeavlednings gränserna för processorn och är mycket användbar när du bara göra tunga computing ibland. I3 saknar turbo och klockfrekvens är densamma. Du kan förmodligen överklocka den manuellt om du är så benägna att göra det, men det skulle leda till att datorn drar mer ström och kan göra det mindre stabil.

Slutligen finns det vissa skillnader när det gäller att buffertminne eller den mycket snabba minne som är inbyggt i processorn. Alla i3 processorer har samma 3 MB cache. Och medan vissa i5 processorer också ha en 3MB cache, kan mer avancerade modeller har 4MB, 6MB och även 8MB. Cache-minne är mycket viktigt eftersom det är mycket snabbare jämfört med RAM. Mer av det innebär att processorn kommer åt långsammare RAM mycket mindre ofta.I slutändan är det 'är ner till dig. För vanliga uppgifter som att surfa på Internet, tittar på filmer, och lätt spel, är i3 förmodligen mer än tillräckligt. För dem som spelar de senaste spelen eller göra foto- och videoredigering, en i5 kan vara nödvändig.

Sammanfattning:

1. i5 kategoriseras en nivå högre än i3.
2. i3 är endast tillgänglig som en dual core medan i5 finns i dubbla eller quad kärnor.
3. i5 har turbo medan i3 't.