Skillnaden mellan Aktivera och Aktivera hemligt lösenordAktivera vs Aktivera hemligt lösenord

På Cisco-enheter, det finns ett antal sätt som du kan skydda resurser med hjälp av lösenord. Två vanliga sätt att uppnå detta är via hemliga lösenord kommandot aktivera lösenordskommando och aktivera. Den huvudsakliga skillnaden mellan aktivera och möjliggöra hemlig är kryptering. Med det möjligt, är det lösenord som du ger lagras i ett vanligt textformat och är inte krypterad. Med möjliggöra hemligt lösenord, är lösenordet faktiskt krypterad med MD5. I sin enklaste form, möjliggöra hemlig är säkrare sätt.

Med Cisco, är det möjligt att visa de lagrade lösenord som de är en del av konfigurationsfilen. När du ser dem, kommer du att se den verkliga lösenord som du måste ange med aktivera lösenord. Detsamma kommer också avslöja lösenord som gjorts av möjliggöra hemlig. Men kommer det att vara i sin krypterad form och kan inte tas upp som lösenord i dess nuvarande skick.

Även använder möjliggöra hemlig är relativt säkrare än att använda aktivera lösenords, är det inte uncrackable. Egentligen är det relativt enkelt att knäcka krypterade lösenord möjliggöra hemlig genom att söka efter handledning och verktyg på nätet. Det 'är bara en fråga om att veta vad du gör och har rätt resurser för att verkställa det. Så, för en kapabel person, både aktivera och möjliggöra hemlig kan inte blockera åtkomst, men bara lägga en liten mängd fördröjning.Det finns fall där det möjligt och möjliggöra hemlig är tillräckligt bra för att begränsa åtkomst till dina enheter. Men i de fall där man verkligen inte vill blockera åtkomst, är det bäst att använda ett annat kommando 'servicelösenord-kryptering' eftersom det ger bättre säkerhet. Den krypterar fortfarande det lösenord du anger, men med en mer komplex algoritm som är nästan omöjligt att knäcka med verktyg och datorkraft som är allmänt tillgänglig idag.

Sammanfattning:

1. Aktivera hemlighet krypterar lösenordet samtidigt möjliggör inte
2. möjliggöra lösenord kan ses med ett kommando medan möjliggöra hemligt lösenord kan inte