Skillnaden mellan AMD Athlon och PhenomAMD Athlon vs. Phenom

Athlon är AMD 's nuvarande flaggskepp för stationära processorer, som sträcker sig från äldre ensamstående core modeller, till nyare multi-core processorer. Phenom är en nyare linje processorer från AMD, som i huvudsak är multi-core. Den största skillnaden mellan Athlon och Phenom-processorer är närvaron av L3-cache i Phenom-processorer. Detta är ytterligare ett fickminne som inte är begränsad till en enda kärna. den delas av alla kärnor, och är avsevärt större än antingen L1 eller L2 cachar. det ger avsevärda prestandaförbättringar på grund av den minskade resor till huvudminnet.

Bortsett från cacheminnet, Phenom erbjuder även prestandaförbättring när det gäller huvudminnet. Först ut är den separata klocka som körs på en fast ränta. Detta håller minnet arbetar med full hastighet, även när processorn stryps ner. Athlons bara stödja 800MHz DDR2-moduler, och varje modul ovanför som stryps ner till 800MHz. Phenoms kan utnyttja 1066MHz DDR2 moduler utan strypning ner. AMD introducerade DDPM (Dual Dynamic Power Management) med Phenom. Detta ger separata spänningskällor för processorn och minnesstyrenhet, som ger mer kraft för båda.

En annan förbättring av Phenom-processorer, är förekomsten av Hyper 3. 0. Det ger större bandbredd och fler funktioner, jämfört med den äldre Hyper 2. 0 som du kan hitta på Athlons. Hyper underlättar överföring av data från olika PC-komponenter, vilket gör det integral för den totala prestandan för hela systemet.

Nackdelen för Phenom, som är normen med mer kraftfulla processorer, är den kraftiga ökningen av strömförbrukningen. Detta gör Phenom mindre perfekt för mobila applikationer där strömmen är en bristvara. Ökad energiförbrukning resulterar också i ökad värmeavledning, som har potential att skada processorn. Gemensamma lösningar för uppvärmning problem är större kylflänsar och starkare fläktar eller vätskekylning.

Sammanfattning:

1. Athlon är AMD 's etablerade flaggskepp, medan Phenom är AMD' s nyare linje av multi-core processorer.

2. Athlons bara har en L1 och L2-cache, medan Phenoms har L1, L2, och L3 cachar.3. Phenoms har Hyper 3. 0, medan Athlons har Hyper 2. 0.

4. Till skillnad från Athlons, Phenom använder Dual Dynamic Power Management.

5. Till skillnad från Athlons, Phenom utnyttja en separat klocka för minneskontrollern

6. Phenom stödja DDR2-1066, medan Athlons endast stöd för upp till DDR2-800.

7. Phenom konsumera betydligt mer energi jämfört med Athlons.