Skillnaden mellan IDE och PATAIDE vs PATA

IDE och PATA är två begrepp som människor normalt bli förvirrad över eftersom de används i hänvisning till ungefär samma hårddiskar. Även om det kan verka som om det skulle finnas någon skillnad mellan hårdvaran identifieras av de två, när det gäller hårddiskar, finns det egentligen ingen skillnad. IDE och PATA, i moderna termer, bara hänvisa till samma typ av hårddisk som använder platta, kablar band-typ som var i övervägande bruk före införandet av SATA.

Förvirringen mellan IDE och PATA härrör från hur tekniken utvecklats. Western Digital, ett företag som nu till stor del förknippad med hårddiskar, skapade den första IDE-enheten. 'IDE' står för 'Integrated Drive Electronics', och det var mycket annorlunda från äldre hårddiskar eftersom det kraftigt förenklat gränssnitt mellan processorn och hårddisken. En del av IDE specifikation är gränssnittet, som var känd som AT-Attachment eller 'ATA'. 'P', som står för 'Parallel' senare tillsattes för att göra det lättare att skilja mellan äldre PATA-enheter och nyare SATA (Serial-ATA) enheter.

Strängt taget 'IDE' avser den första generationen av enheter från Western Digital som använde PATA-gränssnittet. Det senare ersatts av EIDE-eller EIDE-enheter, som också den förbättrade ATA-2-gränssnittet. PATA senare på anpassad som en dator gränssnittsstandard och antogs av alla hårddisktillverkare.De blandade början av PATA och IDE gör att de flesta människor inte har möjlighet att urskilja från varandra. Om du har försökt att köpa en IDE-enhet på någon datorbutik, skulle du förmodligen lämnas en PATA-kompatibel hårddisk. Detta är trots det faktum att IDE-enheter länge varit föråldrad. PATA fortfarande används idag, men har mestadels ersatts med SATA. Äldre datorer använder fortfarande PATA-enheter eftersom de inte kan använda SATA-diskar. PATA-gränssnittet har också anpassats för att användas med Compact Flash-kort på grund av dess enkelhet. PATA, i sin normala form, är inte mycket lämplig för CF eftersom den behöver en separat strömkälla och är ganska stor. Dock med modifieringar i hårdvara, en minskning av den fysiska anslutningen samt att ge en separat strömkälla lösa problemet.

Sammanfattning:

1. IDE och PATA nu synonymt.
2. IDE hänvisar till första generationens PATA enheter.