Skillnaden mellan Pentium 4 och Pentium DPentium 4 vs Pentium D

Även om man skulle kunna tro att den sista Pentium 4-processor och Pentium D är världar isär eftersom det var i grund och botten ett språng från den förra till den senare, skulle du bli förvånad över slangen liknande dessa två är. Man kan säga att de är nästan identiska. Den stora skillnaden mellan dessa två är antalet kärnor inuti. Pentium 4s är ensamstående core processorer medan Pentium Ds är dubbla kärnor. Men deras arkitekturer är densamma. Pentium D hade i princip två Pentium 4-processorer sitter sida vid sida. De båda hade 2 MB L2-cacheminne.

Eftersom det finns två av samma inne i Pentium D, drar den mycket mer makt att ha båda kärnorna körs på topp. Moderkort som stödjer Pentium D fick klara av sin högre effektbehov. En annan bieffekt av den höga strömförbrukningen är mycket högre värme som genereras av processorn. De två Pentium 4 kärnor, som redan är mycket heta och kära, kör på full gas motsvarar en TDP på ​​någonstans mellan 90 till 135W. Detta är betydligt högre jämfört med en Pentium 4-processor. Det är ofta nödvändigt för dem som använder Pentium Ds att installera tredje part kyllösningar för att maximera användningen av processorn.

Eftersom Pentium Ds hade två Pentium 4 kärnor i dem, kan du vara fel att tro att det är i stånd att utföra uppgifter dubbelt så snabbt som en Pentium 4. Detta är faktiskt inte sant i praktiken eftersom det finns många faktorer som påverkar prestanda. Först är en mängd ansökningar inte optimerats för att dra nytta av två kärnor. För det andra innebar utformningen av Pentium D att de två kärnorna skulle konkurrera för FSB bandbredd därför försämra prestandan ytterligare. Med detta sagt, Pentium Ds var fortfarande kunna överglänsa Pentium 4s i vissa applikationer och ännu mer så med multi-tasking.Det är redan klart, men jag skulle vilja påpeka att Pentium D är en dyrare processor än en Pentium 4. Men trots det dubbla antalet kärnor, är priset på Pentium D inte riktigt så långt från priset på en Pentium 4.

Sammanfattning:

1. Pentium 4s är enda processor medan Pentium Ds är dubbla kärnor
2. Pentium 4s svalare jämfört med Pentium Ds
3. Pentium 4s förbrukar mindre ström än Pentium Ds
4. Pentium Ds fortfarande presterar bättre på multitasking än Pentium 4s