Skillnaden mellan PPC och IntelPPC vs Intel

Under de första dagarna av persondatorer, var en krig mellan två populära men mycket olika arkitekturer; PPC eller PowerPC och Intel. Den största skillnaden mellan PPC och Intel är den arkitektur som de antog. Intel antog CISC arkitektur, som har komplexa instruktioner som tar upp flera processorcykler. Däremot antog PPC RISC-arkitektur, som har enklare instruktioner som bara tar en instruktion att utföra. De två är mycket olika och är inte kompatibla. Således operativsystem och applikationer skrivna för en inte skulle fungera på en annan.

När PPC infördes presenterade det prestandavinster över Intel 's nuvarande erbjudande vid den tidpunkten. Således operativsystem vid tidpunkten som Windows, Solaris och Linuxdistribution var snabbt portas till det. Men tredje parts programvara skaparna var inte lika entusiastiska som OS skapare. deras ovilja att koden för PPC ledde till dess slutliga död i den stationära PC-marknaden. Endast Apple fortsatte användningen av PPC i sina Mac men så småningom övergav den till förmån för Intels mikroprocessorer under 2006. sedan dess har PPC ingen längre har möjlighet att köra någon av de moderna datorns operativsystem.

Numera är Intel fortfarande kungen av backen när det gäller datormikroprocessorer. Och dess främsta konkurrent är numera AMD. PPC inte riktigt dö efter den övergavs av Apple som den används fortfarande i många inbyggda system. Mycket populära exempel där PPC-processorer används inkluderar Nintendo 's Wii och Microsoft' s Xbox. I båda fallen, PPC ger betydande prestandafördelar jämfört med att använda x86-processorer som Intel 's. PPC används också i vissa smartphones och surfplattor där det ger den bästa kompromissen mellan prestanda och strömförbrukning.

Med smartphones och surfplattor börjar sudda ut gränsen mellan dem och persondatorer, är vi mycket troligt att se PPC återinträda persondatormarknaden. Detta stöds av rykten om att Windows 8 Microsoft kan köra i både Intel-processorer och PPC-processorer. Det kommer att avgöras i senare dagar om PPC kommer återigen att kunna hugga en nisch för sig själv i den personliga datorn marknaden.Sammanfattning:


PPC är baserad på RISC-arkitektur medan Intel är baserad på CISC arkitektur

PPC kan inte köra moderna desktop operativsystem medan Intel burk