Skillnaden mellan Firewire och Thunderbolt Firewire vs Thunderbolt

Thunderbolt och Firewire är två gränssnitt anslutnings standarder som är avsedda för kringutrustning. Thunderbolt är den nyare en som syftar till att konkurrera med Firewire, och även med USB. Den största skillnaden mellan Firewire och Thunderbolt är hastigheten. Firewire har en maximal genomströmning på ca 3. 2Gbps medan Thunderbolt kan uppnå 10Gbps.

Det finns också en stor skillnad på vad du kan ansluta till gränssnittet och deras antal. Firewire är överlägsen när det gäller att räkna eftersom det kan sammanlänka upp till 63 enheter på en. Det är mycket mer än 6 enheter som kan seriekopplas med Thunderbolt. Den största fördelen med Thunderbolt är två av dessa 6 enheter kan vara högupplösta skärmar. Som Thunderbolt använder Mini Displayport-kontakt, kan det också rymma dessa signaler. I den verkliga världen, med möjlighet att ansluta skärmar är förmodligen bättre eftersom de flesta människor inte riktigt har så många kringutrustning. Med två Thunderbolt bussar är förmodligen tillräckligt, med undantag för ett fåtal utvalda.

Thunderbolt var ursprungligen tänkt att använda fiberoptiska kablar i stället för traditionella koppartrådar. Men i syfte att minska kostnaderna, har skaparna tvungna att anta och skapa en version för koppartrådar. Den fiberoptiska versionen av Thunderbolt är förmodligen kan 10 gånger bandbredden på 100Gbps. Firewire å andra sidan, är i huvudsak på basis av kopparkablar. Det finns planer på att använda fiberoptiska kablar för det, men nu koppar är det viktigaste mediet.Med tanke på att Firewire är mycket äldre än Thunderbolt, är det acceptabelt att det är i fler enheter och är i omfattande användning än Thunderbolt. Det finns fortfarande vissa tvivel om huruvida Thunderbolt kan överstiga nischmarknad för Firewire och gå konkurrera med vanligare standard, USB. Det är fullt möjligt med tanke på att Thunderbolt är mycket snabbare än både USB och Firewire och det har fler användningsområden. Det kommer troligen att bli bara en fråga om hårdvarutillverkare anta dess användning snarare än själva tekniken bakom det.

Sammanfattning:

1. Thunderbolt är mycket snabbare jämfört med Firewire
2. Firewire kan ansluta med flera seriekopplas enheter än Thunderbolt
3. Firewire är strikt koppar medan Thunderbolt kan användas med koppar eller fiberoptik