Skillnaden mellan PDF / A och PDF / X PDF / A vs PDF / X

PDF, eller Portable Document Format, har vunnit bred acceptans på grund av sin förmåga att göra dokument korrekt oavsett vilken plattform som den gjordes eller visas på. På grund av sin popularitet, var andra varianter av den skapade som var tänkta att hantera specifika områden; två av dessa är PDF / A och PDF / X. Den huvudsakliga skillnaden mellan PDF / A och PDF / X är vad de hanterar. De tidigare hanterar filer som är avsedda att lagras under lång tid eller arkiveras medan den senare hanterar utbytet av grafik eller bilder.

Var och en av de två har olika nyanser som optimerar filtyp för deras avsedda användning. Med PDF / A är det möjligt att vissa länkar och teckensnitt inte längre kunna i framtiden när filen öppnas. Refererar dessa resurser inom en PDF / A-fil kommer förmodligen att resultera i brutna länkar och orsaka filen inte göra på rätt sätt. På grund av detta, PDF / A-filer kräver att alla resurser bäddas in i själva filen och inte bara refereras. Även om detta kan öka filen i onödan, speciellt om stora bilder ingår, ser den till att dokumentet alltid skulle bli korrekt även om det öppnas decennier senare.

Med PDF / X, är fokus skiftat från att se till att resurser finns tillgängliga för att se till att bilden, speciellt färgerna är korrekt representerad från en maskin till en annan. På grund av detta, PDF / X skapar begränsningar för vilken färg pallar kan användas för bilder; och även då, varje bild i dokumentet måste ha en förklaring på den specifika pallen används. PDF / X kräver också att dokumentet tillstånd vilken version av PDF / X den använder. Slutligen PDF / X tillåter inte aktivt innehåll som kan störa bilden. Detta inkluderar signaturer, kommentarer, inbäddade medier som video och ljud.För att avsluta med, PDF / A och PDF / X är två specialiserade under versioner av PDF för speciella uppgifter. Var och en har sin egen nisch så det finns verkligen ingen anledning att blanda ihop en för den andra. Och om du inte använder filerna för de syften som anges här, det är nog ingen anledning att använda någon typ som den grundläggande PDF-fil skulle förmodligen vara tillräckligt bra för de flesta uppgifter.

Sammanfattning:

1. PDF / A och PDF / X är delmängder av PDF