Skillnaden mellan NFS och SambaNFS vs Samba

Network File System (även känd som NFS) är ett protokoll som utvecklats av Sun Microsystems. Det gör att en användare på en dator för att komma åt filer som skickas över ett nätverk C på samma sätt som en åtkomst lokal lagring. Det är vanligast i system med en liknande sammansättning till UNIX-system; emellertid är det också lätt tillgänglig för andra system, såsom Mac OS, OpenVMS, Microsoft Windows, Novell NetWare, och IBM AS / 400.

Samba är en ny tillämpning av SMB / CIFS-nätverksprotokoll (det vill säga en ny avbildning av Server Message Block C eller Common Internet File System). Som med NFS, kör Samba mest naturligt på ett system med egenskaper inte olikt de i UNIX-system. Den levereras som standard med nästan alla Linuxdistribution, och används som ett grundläggande systemtjänst på alla andra UNIX-baserade system.

NFS har ett antal variationer: Den ursprungliga NFS version användes enbart för internt experiment. När ändringarna har gjorts för detta protokoll har version två släpptes. NFSv2 ursprungligen drivs helt över UDP (det är User Datagram Protocol, som är en av de viktigaste medlemmarna i Internet Protocol Suite). Syftet med att köra det helt över UDP var att hålla protokollet statslösa (det vill säga en server som behandlar varje begäran skickas över det som en transaktion oberoende av tidigare begäran). NFSv3 var ett svar på den ökade transportskiktsprotokoll. NFSv4 ingår förbättringar av prestanda och starkt mandat säkerhet. Det är också den första versionen att inkludera en stateful protokoll (dvs ett protokoll med en komplett uppsättning av egenskaper som överförs till en observatör genom ett föremål via en eller flera kanaler).

Samba har också flera versioner. De senaste permutationer tillåter fil- och skrivardelning mellan flera datorer som fungerar med Windows och / eller UNIX. Det genomför dussintals tjänster, och ca 12 protokoll. Samba kan även dela nätverk för vissa UNIX kataloger (inklusive deras underkataloger). För dem som använder Microsoft Windows, dessa verkar vara normala Windows-mappar som är tillgängliga via nätverket. De som använder UNIX har möjlighet att antingen montera (det vill säga att göra sina filsystem redo att använda) på nätverksdelning direkt via sin egen filstrukturen eller med hjälp av ett verktyg.Sammanfattning:

1. NFS är ett protokoll som gör det möjligt för en användare att komma åt filer över ett nätverk; Samba är i huvudsak en ny avbildning av Common Internet File System.