Skillnaden mellan FTP och TelnetFTP vs. Telnet

FTP och Telnet är två mycket gamla protokoll, som används på nät för att lägga till vissa funktioner. FTP är en File Transfer Protocol, och dess enda uppgift är att underlätta överföring av filer från en punkt till en annan, tillsammans med några hanteringsmöjligheter som gör och ta bort kataloger. Telnet är lite mer som en 'mångsysslare', eftersom det är helt enkelt en anslutning protokoll som tillåter en användare att ansluta till en fjärrserver som lyssnar för Telnet-kommandon. När anslutningen har upprättats kan användaren sedan utfärda kommandon till serverdatorn, och undersöka de svar som skickas tillbaka.

Även om båda började som kommandoraden, grafiska gränssnitt verkade senare som i hög grad förenklat användandet av FTP. I stället för att känna alla kommandon och skriva ut alla filnamn, vissa särskilda program kan du bläddra en lokal enhet och en fjärrenhet, som om du använder en filhanterare. Det håller alla kommandon osynliga för användaren, och därigenom minska inlärningskurvan. Detta är inte möjligt med Telnet, eftersom det finns ett brett utbud av kommandon och parametrar som kan utfärdas till servern.

På grund av ålder både mjukvara, de har inte några inbyggda säkerhetsåtgärder. Även användarnamn och lösenord skickas i klartext, vilket gör dem sårbara för sniffning. Med senare ändringar, kan man nu använda säkra versioner av FTP, som kallas FTP och SFTP. Å andra sidan, har Telnet till stor del ersatts av SSH, på grund av tillsatsen av säkerhetsåtgärder. Som Telnet har ersatts av SSH, vilket gör det säkert verkar överflödig.

För närvarande är FTP fortfarande används i stor utsträckning, eftersom det är ett enkelt sätt att ladda upp filer till webbservrar. Det 'sa brett utbud av program som använder FTP för att uppnå sitt syfte. Användningen av Telnet har minskande sedan bildandet av SSH, men det finns fortfarande människor som använder det främst som ett diagnostiskt verktyg. Telnet ger en god bild av hur vissa nättjänster fungerar, genom att skicka kommandon och undersöka svaret för att avgöra om det är korrekt eller inte.

Sammanfattning:1. FTP är ett protokoll som används specifikt för att överföra filer till en avlägsen plats, medan Telnet tillåter en användare att utfärda kommandon på distans.

2. FTP kan användas med en kommandorad, en särskild applikation, och även med de flesta webbläsare, medan Telnet är begränsad till kommandoraden.

3. Det finns sätt att använda FTP i en säker miljö, medan Telnet kommer alltid att vara osäker.