Skillnaden mellan YUM och lämplighetsYUM vs. Lämplighets

Yum (även känd som YUM) är en kommandorad pakethantering verktyg Cmeaning att genom ett kommandofönster, automatiserar den installation, uppgradering, konfigurering, och borttagning av programvarupaket från en dator. Det är en öppen källkod verktyg, vilket gör tillgänglig för alla administratörer i ett nätverk. Det finns flera verktyg som förbättrar kommandoradsgränssnittet av YUM med grafiska användargränssnitt Cmaking dess funktionalitet bättre.

Aptitude som Advanced Packaging Tool (eller en APT) som visar programvarupaket och ger användaren möjlighet att välja de paket som de vill installera eller ta bort från sin dator. Aptitude levereras komplett med en kraftfull söksystem som använder sig av flexibilitet sökmönster. Den bygger främst på ncurses datorterminalen bibliotek Ca programmering bibliotek som ger ett API och ger programmeraren befogenhet att skriva en text användargränssnitt utan användning av en terminal.

YUM är en fullständig översyn av sin föregångare, Yellowdog Updater (även känd som YUP). Det var tänkt som ett sätt att uppdatera och hantera Red Hat Linux-system och har sedan starten antagits av Red Hat Enterprise Linux, Fedora, CentOS, och många andra Linuxdistributioner som alla RPM baserad. Yum Verktyget synkroniserar fjärr metadata till den lokala klienten utan att du uppmanas att göra det. Thusly är YUM oförmögen att misslyckas om användaren misslyckas med att köra ett kommando på det intervall som visst kommando kräver.

Aptitude levereras som standard med ett kommandoradsgränssnitt (eller CLI), liknande den apt familj av verktyg (Advanced Packaging Tool, som arbetar med kärnbiblioteken för att utföra installation och borttagning av programvara). Till skillnad från många andra API: er, inte Aptitude inte kräver administratörsbehörighet för att köra. Det, i stället visar en uppmaning att 'bli root' i händelse av att dessa rättigheter anses nödvändiga. När Aptitude öppnar det antyder en gängad lista över paket som kan navigeras med hjälp av piltangenterna och Enter för att öppna och kollaps noder.YUM använder också ett separat verktyg för att sätta upp sina egna förråd. Detta verktyg kallas 'createrepo' och genererar den nödvändiga XML metadata Cas samt splite metadata om alternativet -d väljs) som krävs för att skapa Yum förråden. Verktyget kallas 'mrepo' stöd i skapandet och upprätthållandet av Yum förråden.

Sammanfattning:

1. YUM är en kommandorad pakethantering verktyg som hanterar installation, uppgradering, konfigurering, och borttagning av programvarupaket; Aptitude som en APT som visar programvarupaket och ger användaren möjlighet att välja vilka program hon vill installera eller ta bort.