Skillnaden mellan AES och RC4AES vs RC4

AES (Advanced Encryption Standard) och RC4 är två krypterings chiffer som används i en mängd olika tillämpningar. Ett vanligt exempel där du skulle se både chiffer som används är i trådlösa routrar. Även om du inte skulle uttryckligen se RC4 som kryptering mekanism där både WEP och TKIP genomföra RC4 chiffer. Medan AES är relativt ny och mycket komplex, är RC4 mycket gamla och är mycket enkel.

Den viktigaste skillnaden mellan de två skulle förmodligen vara deras typ. AES är en blockkryptering som fungerar på diskreta block av data med hjälp av en fast nyckel och en formel medan RC4 är en ström chiffer som inte har en diskret blockstorlek. I stället används en nyckel av pseudoslumpbitar som kombineras till data med hjälp av en exklusiv ELLER (XOR) operation. Du kan använda blockchiffer som strömchiffer och vice versa, så att separationen är inte mycket tydlig. Men det är ganska väl känt att RC4 är inte särskilt effektiva när de används som ett block chiffer.

Ett bra exempel på svagheterna i RC4 är genomförandet av WEP. WEP har helt göras osäkra och kan även brytas inom ett par minuter med verktyg som du kan hitta tillgängliga på nätet. Även TKIP tar upp några av de frågor som har plågat WEP, anses det inte vara lika säker som AES är. Av denna anledning är det lämpligt att använda AES i alla situationer om hårdvara begränsningar hindra dig från att göra det.Den främsta anledningen till RC4 är mycket populär är det faktum att det är enkelt och det kan vara mycket snabb. Detta är redan mildras eftersom AES implementeringar i hårdvara blir mycket populär eftersom det ger snabba fördelar jämfört med mjukvaruimplementeringar.

Slutligen är RC4 varumärkes eftersom det var från början en affärshemlighet, vilket ledde till några människor som kommer upp på uppfinningsrika sätt att ringa läckt beskrivning vägen tillbaka i 1994; som ARCFOUR och ARC4 (Misstänkt RC4). Å andra sidan, är AES allmänt tillgänglig och kan användas fritt utan att träffa någon juridiskt problem.

Sammanfattning:
1. AES är en mycket ny och komplicerad krypteringsstandard medan RC4 är ganska gamla och enkel
2. AES är ett blockkryptering medan RC4 är en ström chiffer
3. AES är extremt säker medan RC4 är inte så
4. RC4 är mycket snabb jämfört med AES