Skillnaden mellan WAP och routerSkillnaden mellan WAP och router

Vissa människor har svårt att välja om du vill få en WAP (Wireless Access Point) eller en router för hemmet eller kontoret. Det finns en stor skillnad mellan de funktionerna i två. En router är en nätverkselement som tolkar där datapaket måste gå. I jämförelse, är en WAP bara ett alternativ till trådar som tillåter datorer att ansluta trådlöst och ger en grad av mobilitet för användaren.

Den största användningen av routrar i hem och även i företag är att fungera som ett gränssnitt mellan Internet och det privata nätverket; varigenom flera datorer att ansluta till Internet samtidigt. En enda WAP-enhet kan inte agera på samma kapacitet och behöver fortfarande en router för detta ändamål. Bortsett från internet-anslutning, ger en router även avancerade funktioner som behandlar säkerhet. Routrar har oftast en brandvägg och kan utföra NAT för att skydda det interna nätverket från externa attacker. WAPs inte har denna förmåga.

För SOHO routrar, det finns två huvudtyper; trådbundna och trådlösa. En trådbunden router förlitar sig enbart på trådbundna Ethernet-anslutningar för sammankoppling datorer för att bilda ett nätverk. Å andra sidan, har fortfarande en trådlös router portar för Ethernet-kablar men lägger till en WAP till mixen för att möjliggöra trådlösa anslutningar. Eftersom WAP har integrerats till routern, är det vanligt att den termer WAP och trådlös router för att användas omväxlande vid hänvisning till anordningen.

Även integreras i en router är det vanligaste sättet att använda en WAP finns också WAP-enheter som inte nödvändigtvis är integrerade i routrar. Enheter som trådlösa extenders och trådlösa bryggor har en åtkomstpunkt, men inte utför i routingfunktionen. Den vidarebefordrar helt enkelt datapaketen mottagna till en annan WAP med dirigeringsfunktioner. Dessa enheter helt enkelt utöka räckvidden för det trådlösa nätverket och är ganska användbart att övervinna hinder som blockerar signalen från den trådlösa routern.Välja mellan en router och en trådlös åtkomstpunkt ISN 't sådan viktig fråga som de två termer betyder förmodligen samma sak, om routern har trådlösa funktioner.

Sammanfattning:

1. En WAP är enhet som tillåter klienter att ansluta trådlöst medan en router är nätverksenhet som dirigerar trafiken från en nätverkselement till ett annat
2. En WAP kan inte ge tillgång till Internet medan en router kan
3. En router har avancerade funktioner som saknas i WAP
4. Routrar kan eller inte kan ha WAP i dem