Skillnaden mellan paleolitiska och neolitiskaPaleolitiska vs neolitiska

Den paleolitiska ålder var perioden från cirka 2 miljoner BC till 10.000 BC. Denna tid är också känd som den äldre stenåldern. Den neolitiska ålder, även kallad New stenåldern, täcker en period från omkring 9000 f Kr till 3500 BC. Båda dessa, tillsammans med den blandade Mesolithic åldern, omfattar stenåldern. Men varade den neolitiska eran för en mycket kortare tid.
Enligt arkeologer, folket i paleolitiska eran var jägare och samlare. De ledde ett nomadiserande liv samla runt för livsmedel. I den neolitiska eran, människor bosatte sig med en mer stillasittande livsstil. De började odla korn och även startat förvaring av mat. Ökningen av jordbruket är en av de stora förändringarna i denna epok.
I den paleolitiska ålder, människor använda verktygen gjorda av sten och ben. Dessa verktyg användes vid jakt och fiske. I den neolitiska ålder, när folk började jordbruk, använde de verktyg som består av koppar. Den främsta nyheten i denna ålder var utvecklingen av keramik. Utvecklingen av keramik produkter gjort det lättare att laga mat och transportera mat.
Människor i den paleolitiska ålder hade en enkel teknik. Insamling av mat var deras huvudsakliga mål. Men människorna i den neolitiska ålder hade en långt utvecklad och mycket mer komplex kultur. De var jordbrukare, De används för att odla grödor. Dessa människor hade utvecklat handelsnätverk och använt sig av bytessystemet. De utvecklade grunderna i ekonomi.

De paleolitiska människor levde i grottor i grupper om 20-30 personer som innefattar en familj. De skapade idéer religion och förklarade födelse, död, och olika frågor. De bodde i grottor och gjorde den berömda grott skisser. Den neolitiska människan levde i en mycket mer komplex gemenskap. De bodde i byar i 200 C 300 personer. De ägde även privat mark. Begreppen polerade verktyg, keramik, tyg, hjulet, seglet, oxen oket, och plogen var väl utvecklad i denna åldersgrupp. Under den här tiden bodde man i hus som består av lera och sten.Sammanfattning:

1. paleolitiska ålder slutade långt innan den neolitiska ålder.
2. stenåldern varade i en mycket kortare tid i jämförelse med den paleolitiska ålder.
3. paleolitiska man flyttade på jakt efter mat. Den neolitiska man flyttade på jakt efter bördig jord och vattenkällor.
4. paleolitiska mannen var en jägare och samlare medan neolitiska man odlade grödor.
5. paleolitiska samhället hade en primitiv typ av regering bestående av familjer styrdes av män. I den neolitiska eran samhället hade komplexa styrning som hade en chef som styrde rådet.
6. Den neolitiska eran utvecklat en bytes handelssystem. Handel var frånvarande i den paleolitiska eran.
7. Människor i paleolitiska ålder gjorde användning av verktyg som består av sten och ben medan den neolitiska eran, människor började använda verktyg som består av metaller som koppar och brons.