Skillnaden mellan Akbar och ShahjahanAkbar vs. Shähjahäns

Akbar och Shähjahäns var de största Mughal kejsare som härskade Indien. Båda härskare var kända för sina respektive färdigheter i helt olika områden.

Akbar som var populärt kallad 'Akbar den store', var tredje Mughal kejsaren. Shähjahäns var femte Mughal kejsaren.

Shähjahäns 'farfar var Akbar. Shähjahäns var son Akbar' son Jehangir. Akbar trädde tronen i Delhi den 14 februari 1556 och regerade i 50 år fram till 1605. Shähjahäns trädde tronen i Delhi den 25 jan 1628.

Akbar föddes den 14 oktober 1542, på Umerkot fästning i Sindh. Han föddes när kejsaren Humayun och hans hustru Hamida Banu Begam tog sin tillflykt till denna fästning. Shähjahäns föddes den 5 januari, 1592, i Lahore och var son till Jehangir och Gossaini.

Akbar hade mycket intresse för måleri. Konst och kultur blomstrade under hans regeringstid. Det var under hans tid han målade slottet med väggmålningar. Han var också en stor anhängare av den europeiska målarskola.

Shähjahäns 's period är känd som guldålder Mughal arkitektur. Taj Mahal, som Shähjahäns byggdes som graven för hans fru Mumtaj, står som ett monument av härlighet arkitektonisk skönhet. Han är också krediteras med att bygga Red Fort, Juma Masjid, och Pearl moskén.Under Akbar 'styre, fanns fred och inga kända uppror eller krig ägde rum. Men Shähjahäns inför uppror och oroligheter. Den portugisiska attack och Islamiska uppror hände under Shähjahäns' regeringstid. Shähjahäns hade en armé som var fyra gånger större än den för Akbar 's.

Akbar hade en bra relation med Rajputs. Han gifte sig med Rajput prinsessor som en del av diplomati. Å andra sidan, Shähjahäns fångade Rajput riken.

När Akbar hade tre söner, Shähjahäns hade fyra söner.

Sammanfattning:

1. Akbar, som var populärt kallad 'Akbar den store', var tredje Mughal kejsaren. Shähjahäns var femte Mughal kejsaren.
2. Akbar hade mycket intresse för måleri. Konst och kultur blomstrade under hans regeringstid. Shähjahäns 's period är känd som guldålder Mughal arkitektur.
3. Under Akbar 'styre, fanns fred och inga kända uppror eller krig ägde rum. Men Shähjahäns inför uppror och oroligheter.
4. Shähjahäns hade en armé som var fyra gånger större än den för Akbar 's.