Skillnaden mellan sunni och WahabiSunni vs Wahabi

Den stora skillnaden mellan sunni och Wahabi är tro och ritualer. Sunniter är i majoritet och nästan 90% procent av muslimer världen över tillhör Sunni sekt, medan medlemmarna i Wahabi rörelse finns i Saudi Arab. Det finns några huvud och stora liksom många sekundära skillnader mellan sunni och Wahabi muslimer som orsakade dessa sekter att bli avskurna från varandra och växa oberoende.

Den stora skillnaden mellan dem är att Wahabis tror att profeten Muhammed endast bör prisas som en människa, medan sunniter visar extra omsorg och respekt mot Islams profet.

Sunnimuslimer fira födelsedagen av Profetens och ordna Meelaad. Meelaad är en form av sammankomst där sunnimuslimer träffas och prisa Profeten. Födelsedagar Sufi helgon är också firas med mycket engagemang och entusiasm. Dagen för deras död är firas i form av Urs. Wahabi Muslimer tror inte på att fira och öva alla dessa händelser som är mycket starkt rotade i Islam. Wahabis kallar dessa metoder av händelser som olagliga och felaktiga innovationer. Wahabis tror också att det är så nära att smita eller polyteism och sunniter följa vägar otrogna hinduer.

Sunnimuslimer tror att profeten Muhammed är Nur och som finns kvar i den här världen. Medan Wahabis tror inte använda fromma individer som mellanhänder när ber Allah som de anser smita eller polyteism. Sunniter tror på de heliga och mysticism medan Wahabis tror inte på mystik, förbön och utmattning samt. Sunnimuslimer besöka gravar helgonen och utföra tawassul för välsignelser Det är den största synden för en Wahabi.

Sunnimuslimer tror på fyra imamer av fiqah eller islamiska lagar som Hanfi, Hanbli, Malakii och Shaafeyii medan Wahabi följer inte en Iman i fiqh. Wahabi muslimer är en grupp av fundamentalister och har en ortodox version Islam. Wahabis i Saudi Arab inte tillåter sina kvinnor att arbeta sida vid sida med sina män och de heller inte tillåtet att köra bil. Kvinnorna behandlas som tredje klassens medborgare och de är bundna att bära en lång abayaa eller plagg för att täcka dem från topp till tå. Sunnimuslimer är måttlig och tror på jämställdhet mellan kvinnor som föreslagits av Islam.

Det finns många skillnader som finns i deras ritualer bad, vigsel, klänningar etc. Wahabi muslimer har separata moskéer och skolor. Wahabi muslimer är anhängare av Mohammed ibn Abdul Wahab i 18th century i Arabien, och hans rörelse kom upp mot en hel del motstånd från indianerna sunnimuslimer. Medlemmar av Wahab rörelsen i Saudiarabien anser att deras roll som en konservator eller reformator att befria Islam från negativa avvikelser, villoläror, innovationer, vidskepelser och avgudadyrkan. Wahabis föredrar att eliminera musik och lyssna på musik. De är emot att titta på tv och ritningar av levande ting, som innehåller en själ.Sammanfattning

1. Wahabi muslimer är anhängare av Muhammad Ibne Abdul Wahab förekommer i den 18: e århundradet i Saudiarabien medan sunnimuslimer är anhängare av profeten Muhammed och hans följeslagare.

2. sunnimuslimer tror på förbön och mystik, medan Wahabis kallar dem som avvikare och felaktiga innovationer inom Islam.

3. sunnimuslimer strikt följa en av de fyra skolor av tankar eller madhabs av fiqah eller islamisk rättsvetenskap, medan Wahabis följa deras Sheikh.

4. Wahabis inte observera årliga Sufi festivaler, händelser eller födelsedag profeten Muhammed.