Skillnaden mellan hinduism och sikhismSkillnader mellan hinduism och sikhism
Introduktion
Även om Indien är födelseplatsen för sikhismen och hinduism, har vart och ett av dessa trossystem tydliga värderingar och religiösa sedvänjor. Sikher följa föreskrifterna i tron ​​som lades fram av GuruNanak Dev Ji, som föddes i Talwandi, norra Indien, 1498 (Kaur-Singh, 2011). Hinduism härstammar också från norra Indien. Det är dock baserad på ett system av värderingar och principer som utvecklats från stammar som bodde i detta område mer än 40 år sedan (Narayanan, 2010). Hinduism grundades inte av en enda person, och inte utveckla en distinkt trosbekännelse på de andliga ansvar man eller frälsningens väg.

Skillnader mellan hinduism och sikhism
Det finns många skillnader mellan hinduism och sikhism. Hinduism utgörs av en uppsättning av tro som omfattar traditioner och ritualer som ska följas av den hinduiska troende för längden på hans eller hennes liv. Dessa ritualer och traditioner har att göra med ritual för dyrkan, begreppet reinkarnation och den slutliga enhet atman eller sanna jag, med Brahma. De omfattar även dyrkan av flera gudar och gudinnor genom upplysning (moksha), vilket kan uppnås genom meditativa metoder såsom yoga (Narayanan, 2010). Grundaren av Sikhism, Guru Nanak Dev Ji, lärde att det finns olika vägar som kan användas för att närma sig Gud. Han underströk dock att det bara är genom att ständigt meditera på gud som individer kan närma sig honom (Kaur-Singh, 2011). Även hinduer dyrka flera gudar och gudinnor som Kali, Brahma, Ganesh, och Durga, sikher dyrka endast en gud.

Sikher anser skrifter och läror GuruNanak Dev Ji, som kallas Guru Granth Sahib, som de heliga texterna som Gud gav för att leda dem till närhet med honom (Ballantyne, 2002). Däremot är hinduism bygger på fyra Vedas som var skrivna mellan 1200 f.Kr. och 100 CE (Narayanan, 2010). När sikher besöka templet, de inte dyrka grundaren av deras religion när de böja sina huvuden, utan gör det för att visa respekt för Gud. Enligt Moliner (2007), lärde GuruNanak Dev Ji att troende bör inriktas på Guds godhet, snarare än att hitta sätt att glorifiera aspekter av deras religion.

GuruNanak Dev Ji tillade också att sikher inte behöver avstå från mat under långa perioder eller ens omfamna en klosterlivet för att uppnå frälsning, som minnas gud i varje ögonblick i livet är allt som är nödvändigt för att skapa en relation med honom. Hinduism har en annan teori om frälsning, eftersom det omfattar begreppet uppnå moksha genom flera metoder som har rekommenderats av Vedas och vise. Enligt Narayanan (2010), moksha, eller frälsning kan uppnås genom iakttagande av religiösa plikter, den vanliga prestanda handlingar av dyrkan som Puja, användningen av yoga tekniker för att uppnå harmoni i själen, och processen för reinkarnation .Även hinduer är förbjudna från att äta kött, inte sikhismen inte införa sådana diet på sikher. Även om det finns sekter i Sikhism som uppmanar sikher att bli vegetarianer, är det uppenbart att GuruNanak Dev Ji lämnade denna föremål för individuell diskretion (Ballantyne, 2002). Hinduer vördar sina helgon och upplysta lärare mer än sikher göra. Många hinduiska tempel har idoler av kända hinduiska helgon som Baba Lokenath, Chaitanya Mahaprabu och Ramakrishna; och hinduiska troende vörda dessa idoler precis som de gör avgudar av gudar och gudinnor (Narayanan, 2010).

Sikhism tillåter inte dyrkan av alla personer, och sikhiska tempel innehåller inte avgudar berömda Sikh lärare. En annan skillnad mellan Sikhism och hinduism har att göra med kastsystem. Medan Hindu samhället kännetecknas av olika kaster med olika framträdande, sikhism, som undervisas av GuruNanak Dev Ji, främjar begreppet jämställdhet oavsett kön, kast, klass eller etnisk bakgrund.

Slutsats
Det finns många skillnader mellan sikhism och hinduism, även om båda dessa religioner har sitt ursprung från norra Indien. För det första, kom Hinduism till stånd mer än 30 år sedan, medan Sikhism kom till bara 5 år sedan. Medan Sikhism främjar dyrkan av en enda gud, hinduiska troende dyrkar en mängd gudar och gudinnor. Hinduer och sikher har också olika dyrkan praxis och föreställningar om den sanna vägen till frälsning.