Skillnaden mellan CET och GMTCET vs GMT

Både CET och GMT är tidszoner som är osynliga längsgående linjer som indikerar en viss tidsstämpel på en viss plats. Tidszoner är resultatet av jorden 'rotation och ställning i enlighet med solen. Eftersom halva jorden vänd mot solen i en riktning, är den andra halvan av jorden innesluten i mörker. Jorden är uppdelad i 24 delar som är markerade med osynliga linjer. Dessa osynliga linjer visar den aktuella tiden på den platsen.

'GMT' står för 'Greenwich Mean' eller 'Meridian Time.' Denna speciella tidszonen är baserad på Greenwich, England och anses vara den absolut tidsreferens för hela världen 's tid. GMT är alltid konstant och' t förändring för resten av året. GMT är också känd som 'British Standard Time,' precision tid, militär tid (kallas Zulu tid), Coordinated Universal Time och internationella tid. Den betecknas som +0 timmar. Med hänvisning till det centraleuropeiska tid, är det en timme innan den särskilda tidszonen.

GMT spelar en viktig roll i världs tid och tidszoner. För det första är det den överenskomna markör för den aktuella och officiella tiden runt om i världen. GMT ger rätt gången på många internationella platser. För det andra är det också utgångspunkten för varje tidszon och ligger i centrum av tidszon kartan. Det är i grund och botten tidszon referens för alla andra tidszoner. Alla förändringar i tidszoner mäts i förhållande till GMT. För det tredje är tillämpningen av GMT universell. Det är den som används för militära tid på grund av precision och tillämpbarhet på de många länder. Som en tidszon är det främst används i Förenade kungariket (som inkluderar de viktigaste öarna Wales, England, Skottland, och Irland). Det används för fem månader innan den växlar i sommar för den brittiska sommartid. När det gäller Island är GMT tillämpas för hela året.

Å andra sidan, 'CET' står för 'centraleuropeisk tid', som är den tidszon som används och anpassas av 31 länder, främst i Europa och nordafrikanska länder, under tiden för vintern. Bland dessa länder finns nationer: Albanien, Andorra, Österrike, Belgien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Gibraltar, Ungern, Italien, Kosovo, Liechtenstein, Luxemburg, Makedonien, Malta, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, San Marino, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien (utom Kanarieöarna), Sverige, Schweiz och Vatikanstaten.CET är ett av de 24 längsgående tid zoner på jorden och i likhet med andra tidszoner, är det mäts i förhållande till GMT som är tidszonen referenspunkt. Med hänvisning till Greenwich Mean Time, är CET en timme efter GMT eller UTC. Det betecknas som en timme, GMT + 1 eller UTC + 1. Liksom GMT, CET ändras även efter fem månader. Det skall ersättas med CEST eller centraleuropeisk sommartid.

Sammanfattning:

1. GMT och CET är båda tidszoner. Däremot har GMT bredare tillämpningar jämfört med CET. Det är i grunden utgångspunkt för alla tidszoner som inkluderar CET.
2. CET är tillämplig på 31 länder, medan GMT är tillämplig på alla länder i världen. Det används aktivt i Storbritannien (fem månader) och Island (för hela året).
3. Både CET och GMT byta till en annan tidszon efter fem månader. Switchen är gjort för sommaren eftersom sommarsäsongen har en utsträckt längd av dagsljus och resulterar i fler affärer och arbetstid. CET växlar till 4. CEST (centraleuropeisk sommartid) och GMT förändring i BST (British sommartid).