Skillnaden mellan persiska och persiskaFarsi vs persisk

Islamiska republiken Iran är en central eurasiska land och är ett av världens 'äldsta civilisationer. Det bildades 2800 f.Kr. och var känd för att vara bebodd av människan sedan 400.000 år sedan. Före 1935 var det känt som Persien från persiska riket som styrde Iran mellan 550-330 f.Kr..
Det var världens 'största och mest imperium styra Egypten, Libyen, delar av Mindre Asien, och Centralasien, Makedonien, Afghanistan, Pakistan, Irak, Jordanien, Israel, Saudiarabien, Libanon, Syrien, och en stor del av de kustregioner Svarta havet.
Språket i landet är persiska som går tillbaka till 6: e århundradet, och det har tre olika perioder:

Fornpersiska, som har en böjnings grammatik som är föremål för fall, antal och kön.
Mellersta perser med olika skriftliga och muntliga former.
New persiska som präglades av den islamiska erövringen av Persien. Under denna tid var det officiella språket i flera islamiska dynastier och producerade världsklass litterära verk.Den användes som ett andra språk i södra Asien fram till engelska och andra språk nått området, men det har redan satt sina spår och inflytande på de språk i regionen. Dari eller afghanska persiska används i Afghanistan. Tajiki eller tadzjikiska persiska används i Tadzjikistan, Uzbekistan och Ryssland.
I Iran är Persiska även känd som persiska. Det är den naturliga namnet på språket medan persiska är det namn som det är känt att den engelskspråkiga världen. Farsi används av iranier för att visa skillnaden av sitt språk från andra former av persiska.
Termen kom från det ursprungliga termen för Mellersta perser som är 'Parsik' eller 'Parsig', den fornpersiska som är 'Parsa' och den nya persiska som är 'Fars.' 'Farsi' används för att hänvisa till den nya persisk som är en som används idag.
Termen 'persiska' omfattar alla aspekter av den iranska eller persiska kulturen. Den används för att hänvisa till olika iranska mat, litteratur, historia och språk. I själva verket har den persiska Academy en resolution utse persiska som det officiella namnet på språket. Detta beror på att 'persiska,' i motsats till 'Farsi' har redan använts i stor utsträckning i publikationer och dokument som rör språket i Iran och har därför en historisk och kulturell betydelse.
Sammanfattning:

1. 'persiska' är termen genom vilken den iranska språket är känt för den engelskspråkiga världen medan 'Farsi' är termen som den är hänvisade till sina modersmål.
2. Persiska används också för att hänvisa till den iranska kultur, litteratur, historia och livsstil medan Farsi är inte.
3. 'Persiska' är en term bekant för de flesta av världen under flera århundraden nu medan 'Farsi' är en term som är känd för den engelskspråkiga världen nyligen.