Skillnaden mellan Cajun och Creole Cajun vs kreolskt

Cajun och Creole är ord som refererar till en viss sekt av personer som tillhör södra Louisiana. Även om orden är bekant, har folk sällan tittat på skillnaderna mellan de två.

En av de viktigaste skillnaderna som sägs är att Cajuns har landsbygds ursprung, medan Creole har urbana ursprung. Vid jämförelse med Creole är Cajuns kända för att vara människor som är mer religiösa, klan och lever privatliv.

Creole världen har spårats tillbaka till det spanska ordet 'criollo', som betyder 'lokal eller native'. Ordet användes för att beskriva saker som var en del av den nya världen under den tid den franska och spanjorerna kontrollerade Louisiana. Senare ordet används för att beskriva människor från denna region.

I motsats till kreolskt, Cajuns är av Acadian härkomst. Acadians var faktiskt franska bosättare i New Brunswick och Nova Scotia. När engelska kastade Acadians av Kanada i 1755, var de tvungna att flytta till Louisiana. I Louisiana, Acadians blandas med franska-kreoler, spanska, tyska, anglo-amerikaner och infödda amerikaner. Detta ledde till bildandet av den nya etniska gruppen '' Cajuns.En annan stor skillnad som kan ses mellan Cajun och Creole är i sina livsmedel. Livsmedel av Creole är afro-europeiska med någon fransk stil. Å andra sidan, Cajun livsmedel har en fransk inflytande.

Man kan också se att de två sekter människor öva och älskar olika musik. Däremot kan man komma över många likheter i musik mellan Creole och Cajun musik. Där Cajun musik är mer jazzorienterade och blues-baserade, Creole musik har en mer Karibien och västafrikanska känner till den.

Sammanfattning

1. Cajuns har landsbygden ursprung, medan Creole har urbana ursprung.
2. Vid en jämförelse med Creole är Cajuns kända för att vara människor som är mer religiösa, klan och lever privatliv.
3. Creole världen har spårats tillbaka till det spanska ordet 'criollo', som betyder 'lokal eller native'. Ordet användes för att beskriva saker som var en del av den nya världen under den tid den franska och spanjorerna kontrollerade Louisiana
4. I motsats till kreolskt, är Cajun en Acadian ättling. I Louisiana, Acadians blandas med franska-kreoler, spanska, tyska, anglo-amerikaner och infödda amerikaner. Detta ledde till bildandet av den nya etniska gruppen '' Cajuns.
5. livsmedel av Creole är afro-europeiska med någon fransk stil. Å andra sidan, Cajun livsmedel har en fransk inflytande.